Właściwości wasabi
W Polsce bardzo trudno kupić prawdziwy korzeń chrzanu japońskiego, który jest znacznie ostrzejszy od chrzanu pospolitego. W jego smaku można wyczuć również charakterystyczną goryczkę. Chrzan japoński powinno się ścierać na tarce o małych oczkach, a następnie ze startej ilości należy uformować kulkę i pokropić ją wodą, aby w ciągu kilku minut wydobyć najlepszy aromat.
W polskich sklepach znacznie łatwiej kupić natomiast produkty z wasabi w składzie np. pasta lub wasabi sproszkowane. Należy jednak zawsze dokładnie czytać ich etykiety, aby nie dać się oszukać. Zdarza się, że producenci dodają jedynie zwykły chrzan z musztardą i sztucznymi barwnikami.
Japoński chrzan ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe i jest świetnym środkiem przeciwgrzybicznym. W jego korzeniu skrywa się spora dawka prowitaminy A (korzystnie wpływa na oczy), a także witaminy z grupy B, witamina C (silny przeciwutleniacz, wzmacniający odporność) oraz związki siarkowe (działają bakteriobójczo).