Wasabi - chrzan nie tylko do sushi

Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że tej dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.

Obraz

/ 8Zielony chrzan

Obraz
© 123RF.COM

Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że ten dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.

/ 8Właściwości wasabi

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce bardzo trudno kupić prawdziwy korzeń chrzanu japońskiego, który jest znacznie ostrzejszy od chrzanu pospolitego. W jego smaku można wyczuć również charakterystyczną goryczkę. Chrzan japoński powinno się ścierać na tarce o małych oczkach, a następnie ze startej ilości należy uformować kulkę i pokropić ją wodą, aby w ciągu kilku minut wydobyć najlepszy aromat.

W polskich sklepach znacznie łatwiej kupić natomiast produkty z wasabi w składzie np. pasta lub wasabi sproszkowane. Należy jednak zawsze dokładnie czytać ich etykiety, aby nie dać się oszukać. Zdarza się, że producenci dodają jedynie zwykły chrzan z musztardą i sztucznymi barwnikami.

Japoński chrzan ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe i jest świetnym środkiem przeciwgrzybicznym. W jego korzeniu skrywa się spora dawka prowitaminy A (korzystnie wpływa na oczy), a także witaminy z grupy B, witamina C (silny przeciwutleniacz, wzmacniający odporność) oraz związki siarkowe (działają bakteriobójczo).

/ 8Idealny dodatek do sushi

Obraz
© 123RF.COM

Wasabi najczęściej wykorzystuje się jako element dań kuchni azjatyckiej - to szczególnie popularny składnik potraw z surowych ryb. Tuż obok marynowanego imbiru i sosu sojowego, wasabi jest nieodłącznym dodatkiem do sushi.

Produkt ten komponuje się dobrze również w innych połączeniach smakowych. Oto kilka prostych przepisów, w tym pikantna wersja placków ziemniaczanych, chrupiąca sałatka z awokado, ostra zielona pasta kanapkowa oraz przekąska na grilla. Wasabi to świetny dodatek do ciężkostrawnych potraw, ponieważ wspomaga wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.

/ 8Grillowany boczek z wasabi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g boczku wieprzowego parzonego, 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml syropu klonowego, 4 łyżki przyprawy do mięs, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka wasabi w proszku, 1 łyżeczka imbiru, 4 łyżki oleju, patyczki do szaszłyków. * Przygotowanie: *mięso pokrój w niezbyt cienkie plastry. Następnie nabijaj plaster na patyk do szaszłyków na przemian. W misce wymieszaj olej z sosem sojowym, syropem klonowym, czosnkiem, wasabi, imbirem i przyprawą. Szaszłyki grilluj polewając cały czas marynatą, aż boczek zrobi się chrupiący. Podawaj ze świeżymi sałatami i bazylią.

Przygotowanie:

/ 8Placki ziemniaczane z wasabi

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 7 łyżek łyżek mąki pełnoziarnistej, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżka wasabi w paście, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, olej do smażenia.

*Przygotowanie: *cebulę i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do masy ziemniaczanej, a następnie dodać również czosnek, mąkę, jajka, sól i wasabi. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Za pomocą łyżki formuj placki i smaż kilka minut z każdej strony, następnie podsmażone można dodatkowo podpiec w piekarniku, aby były bardziej chrupiące (w naczyniu żarooodpornym, przez 10 minut w 180 stopniach C). Przed podaniem skrop placki olejem sezamowym.

/ 8Sałatka orientalna

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 awokado, 4 paluszki krabowe, 3 łyżki sosu sojowego, 8 sztuk krewetek tygrysich, 1/2 łyżeczki wasabi w paście, 1 łyżka sezamu, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i dopraw do smaku. Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado. Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

/ 8Pasta z wasabi i zielonego groszku

Obraz

*Składniki: *450 g mrożonego lub świeżego groszku, 1 kostka tofu naturalnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1i 1/2 łyżeczki pasty wasabi, sól i biały pieprz do smaku.

Przygotowanie: groszek ugotuj, a następnie odcedź, zostawiając trochę wody z gotowania. Dodaj pokrojone na kilka kawałków tofu, oliwę, olej sezamowy, pastę wasabi, sól i pieprz. Całość zmiksuj, dolewając w razie potrzeby wody, w której gotował się groszek - tak, aby powstał gładki krem.

/ 8Sashimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g filetu z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba), 100 ml sosu sojowego, 20 g wasabi w paście, 100 g marynowanego imbiru.

Przygotowanie: rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry. Plastry złóż na pół, ułóż na talerzu. Serwuj z wasabi, sosem sojowym i imbirem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce