Wasabi - chrzan nie tylko do sushi
Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że tej dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.
Zielony chrzan
Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że ten dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.
Właściwości wasabi
W Polsce bardzo trudno kupić prawdziwy korzeń chrzanu japońskiego, który jest znacznie ostrzejszy od chrzanu pospolitego. W jego smaku można wyczuć również charakterystyczną goryczkę. Chrzan japoński powinno się ścierać na tarce o małych oczkach, a następnie ze startej ilości należy uformować kulkę i pokropić ją wodą, aby w ciągu kilku minut wydobyć najlepszy aromat.
W polskich sklepach znacznie łatwiej kupić natomiast produkty z wasabi w składzie np. pasta lub wasabi sproszkowane. Należy jednak zawsze dokładnie czytać ich etykiety, aby nie dać się oszukać. Zdarza się, że producenci dodają jedynie zwykły chrzan z musztardą i sztucznymi barwnikami.
Japoński chrzan ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe i jest świetnym środkiem przeciwgrzybicznym. W jego korzeniu skrywa się spora dawka prowitaminy A (korzystnie wpływa na oczy), a także witaminy z grupy B, witamina C (silny przeciwutleniacz, wzmacniający odporność) oraz związki siarkowe (działają bakteriobójczo).
Idealny dodatek do sushi
Wasabi najczęściej wykorzystuje się jako element dań kuchni azjatyckiej - to szczególnie popularny składnik potraw z surowych ryb. Tuż obok marynowanego imbiru i sosu sojowego, wasabi jest nieodłącznym dodatkiem do sushi.
Produkt ten komponuje się dobrze również w innych połączeniach smakowych. Oto kilka prostych przepisów, w tym pikantna wersja placków ziemniaczanych, chrupiąca sałatka z awokado, ostra zielona pasta kanapkowa oraz przekąska na grilla. Wasabi to świetny dodatek do ciężkostrawnych potraw, ponieważ wspomaga wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.
Grillowany boczek z wasabi
Składniki: 500 g boczku wieprzowego parzonego, 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml syropu klonowego, 4 łyżki przyprawy do mięs, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka wasabi w proszku, 1 łyżeczka imbiru, 4 łyżki oleju, patyczki do szaszłyków. * Przygotowanie: *mięso pokrój w niezbyt cienkie plastry. Następnie nabijaj plaster na patyk do szaszłyków na przemian. W misce wymieszaj olej z sosem sojowym, syropem klonowym, czosnkiem, wasabi, imbirem i przyprawą. Szaszłyki grilluj polewając cały czas marynatą, aż boczek zrobi się chrupiący. Podawaj ze świeżymi sałatami i bazylią.
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane z wasabi
*Składniki: *1 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 7 łyżek łyżek mąki pełnoziarnistej, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżka wasabi w paście, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, olej do smażenia.
*Przygotowanie: *cebulę i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do masy ziemniaczanej, a następnie dodać również czosnek, mąkę, jajka, sól i wasabi. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Za pomocą łyżki formuj placki i smaż kilka minut z każdej strony, następnie podsmażone można dodatkowo podpiec w piekarniku, aby były bardziej chrupiące (w naczyniu żarooodpornym, przez 10 minut w 180 stopniach C). Przed podaniem skrop placki olejem sezamowym.
Sałatka orientalna
*Składniki: *1 awokado, 4 paluszki krabowe, 3 łyżki sosu sojowego, 8 sztuk krewetek tygrysich, 1/2 łyżeczki wasabi w paście, 1 łyżka sezamu, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i dopraw do smaku. Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado. Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Pasta z wasabi i zielonego groszku
*Składniki: *450 g mrożonego lub świeżego groszku, 1 kostka tofu naturalnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1i 1/2 łyżeczki pasty wasabi, sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie: groszek ugotuj, a następnie odcedź, zostawiając trochę wody z gotowania. Dodaj pokrojone na kilka kawałków tofu, oliwę, olej sezamowy, pastę wasabi, sól i pieprz. Całość zmiksuj, dolewając w razie potrzeby wody, w której gotował się groszek - tak, aby powstał gładki krem.
Sashimi
Składniki: 200 g filetu z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba), 100 ml sosu sojowego, 20 g wasabi w paście, 100 g marynowanego imbiru.
Przygotowanie: rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry. Plastry złóż na pół, ułóż na talerzu. Serwuj z wasabi, sosem sojowym i imbirem.