Wasabi - chrzan nie tylko do sushi

Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że tej dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.

Obraz

/ 8Zielony chrzan

Obraz
© 123RF.COM

Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że ten dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.

/ 8Właściwości wasabi

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce bardzo trudno kupić prawdziwy korzeń chrzanu japońskiego, który jest znacznie ostrzejszy od chrzanu pospolitego. W jego smaku można wyczuć również charakterystyczną goryczkę. Chrzan japoński powinno się ścierać na tarce o małych oczkach, a następnie ze startej ilości należy uformować kulkę i pokropić ją wodą, aby w ciągu kilku minut wydobyć najlepszy aromat.

W polskich sklepach znacznie łatwiej kupić natomiast produkty z wasabi w składzie np. pasta lub wasabi sproszkowane. Należy jednak zawsze dokładnie czytać ich etykiety, aby nie dać się oszukać. Zdarza się, że producenci dodają jedynie zwykły chrzan z musztardą i sztucznymi barwnikami.

Japoński chrzan ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe i jest świetnym środkiem przeciwgrzybicznym. W jego korzeniu skrywa się spora dawka prowitaminy A (korzystnie wpływa na oczy), a także witaminy z grupy B, witamina C (silny przeciwutleniacz, wzmacniający odporność) oraz związki siarkowe (działają bakteriobójczo).

/ 8Idealny dodatek do sushi

Obraz
© 123RF.COM

Wasabi najczęściej wykorzystuje się jako element dań kuchni azjatyckiej - to szczególnie popularny składnik potraw z surowych ryb. Tuż obok marynowanego imbiru i sosu sojowego, wasabi jest nieodłącznym dodatkiem do sushi.

Produkt ten komponuje się dobrze również w innych połączeniach smakowych. Oto kilka prostych przepisów, w tym pikantna wersja placków ziemniaczanych, chrupiąca sałatka z awokado, ostra zielona pasta kanapkowa oraz przekąska na grilla. Wasabi to świetny dodatek do ciężkostrawnych potraw, ponieważ wspomaga wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.

/ 8Grillowany boczek z wasabi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g boczku wieprzowego parzonego, 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml syropu klonowego, 4 łyżki przyprawy do mięs, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka wasabi w proszku, 1 łyżeczka imbiru, 4 łyżki oleju, patyczki do szaszłyków. * Przygotowanie: *mięso pokrój w niezbyt cienkie plastry. Następnie nabijaj plaster na patyk do szaszłyków na przemian. W misce wymieszaj olej z sosem sojowym, syropem klonowym, czosnkiem, wasabi, imbirem i przyprawą. Szaszłyki grilluj polewając cały czas marynatą, aż boczek zrobi się chrupiący. Podawaj ze świeżymi sałatami i bazylią.

Przygotowanie:

/ 8Placki ziemniaczane z wasabi

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 7 łyżek łyżek mąki pełnoziarnistej, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżka wasabi w paście, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, olej do smażenia.

*Przygotowanie: *cebulę i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do masy ziemniaczanej, a następnie dodać również czosnek, mąkę, jajka, sól i wasabi. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Za pomocą łyżki formuj placki i smaż kilka minut z każdej strony, następnie podsmażone można dodatkowo podpiec w piekarniku, aby były bardziej chrupiące (w naczyniu żarooodpornym, przez 10 minut w 180 stopniach C). Przed podaniem skrop placki olejem sezamowym.

/ 8Sałatka orientalna

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 awokado, 4 paluszki krabowe, 3 łyżki sosu sojowego, 8 sztuk krewetek tygrysich, 1/2 łyżeczki wasabi w paście, 1 łyżka sezamu, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i dopraw do smaku. Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado. Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

/ 8Pasta z wasabi i zielonego groszku

Obraz

*Składniki: *450 g mrożonego lub świeżego groszku, 1 kostka tofu naturalnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1i 1/2 łyżeczki pasty wasabi, sól i biały pieprz do smaku.

Przygotowanie: groszek ugotuj, a następnie odcedź, zostawiając trochę wody z gotowania. Dodaj pokrojone na kilka kawałków tofu, oliwę, olej sezamowy, pastę wasabi, sól i pieprz. Całość zmiksuj, dolewając w razie potrzeby wody, w której gotował się groszek - tak, aby powstał gładki krem.

/ 8Sashimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g filetu z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba), 100 ml sosu sojowego, 20 g wasabi w paście, 100 g marynowanego imbiru.

Przygotowanie: rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry. Plastry złóż na pół, ułóż na talerzu. Serwuj z wasabi, sosem sojowym i imbirem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru