Wasabi - chrzan nie tylko do sushi

Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że tej dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.

Obraz

/ 8Zielony chrzan

Obraz
© 123RF.COM

Nazwa wasabi kojarzy się głównie z bardzo ostrą, zieloną pastą podawaną do sushi. Warto jednak wiedzieć, że ten dodatek tylko w części zawiera japoński chrzan, pozyskiwany z wasabi. Roślinę tę uprawia się głównie w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale ma też pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto jej właściwości oraz kilka kulinarnych inspiracji.

/ 8Właściwości wasabi

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce bardzo trudno kupić prawdziwy korzeń chrzanu japońskiego, który jest znacznie ostrzejszy od chrzanu pospolitego. W jego smaku można wyczuć również charakterystyczną goryczkę. Chrzan japoński powinno się ścierać na tarce o małych oczkach, a następnie ze startej ilości należy uformować kulkę i pokropić ją wodą, aby w ciągu kilku minut wydobyć najlepszy aromat.

W polskich sklepach znacznie łatwiej kupić natomiast produkty z wasabi w składzie np. pasta lub wasabi sproszkowane. Należy jednak zawsze dokładnie czytać ich etykiety, aby nie dać się oszukać. Zdarza się, że producenci dodają jedynie zwykły chrzan z musztardą i sztucznymi barwnikami.

Japoński chrzan ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe i jest świetnym środkiem przeciwgrzybicznym. W jego korzeniu skrywa się spora dawka prowitaminy A (korzystnie wpływa na oczy), a także witaminy z grupy B, witamina C (silny przeciwutleniacz, wzmacniający odporność) oraz związki siarkowe (działają bakteriobójczo).

/ 8Idealny dodatek do sushi

Obraz
© 123RF.COM

Wasabi najczęściej wykorzystuje się jako element dań kuchni azjatyckiej - to szczególnie popularny składnik potraw z surowych ryb. Tuż obok marynowanego imbiru i sosu sojowego, wasabi jest nieodłącznym dodatkiem do sushi.

Produkt ten komponuje się dobrze również w innych połączeniach smakowych. Oto kilka prostych przepisów, w tym pikantna wersja placków ziemniaczanych, chrupiąca sałatka z awokado, ostra zielona pasta kanapkowa oraz przekąska na grilla. Wasabi to świetny dodatek do ciężkostrawnych potraw, ponieważ wspomaga wydzielanie soków trawiennych i łagodzi objawy niestrawności.

/ 8Grillowany boczek z wasabi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g boczku wieprzowego parzonego, 2 łyżki sosu sojowego, 100 ml syropu klonowego, 4 łyżki przyprawy do mięs, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka wasabi w proszku, 1 łyżeczka imbiru, 4 łyżki oleju, patyczki do szaszłyków. * Przygotowanie: *mięso pokrój w niezbyt cienkie plastry. Następnie nabijaj plaster na patyk do szaszłyków na przemian. W misce wymieszaj olej z sosem sojowym, syropem klonowym, czosnkiem, wasabi, imbirem i przyprawą. Szaszłyki grilluj polewając cały czas marynatą, aż boczek zrobi się chrupiący. Podawaj ze świeżymi sałatami i bazylią.

Przygotowanie:

/ 8Placki ziemniaczane z wasabi

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 7 łyżek łyżek mąki pełnoziarnistej, 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżka wasabi w paście, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, olej do smażenia.

*Przygotowanie: *cebulę i ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Sezam upraż na suchej patelni i dodaj do masy ziemniaczanej, a następnie dodać również czosnek, mąkę, jajka, sól i wasabi. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Za pomocą łyżki formuj placki i smaż kilka minut z każdej strony, następnie podsmażone można dodatkowo podpiec w piekarniku, aby były bardziej chrupiące (w naczyniu żarooodpornym, przez 10 minut w 180 stopniach C). Przed podaniem skrop placki olejem sezamowym.

/ 8Sałatka orientalna

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 awokado, 4 paluszki krabowe, 3 łyżki sosu sojowego, 8 sztuk krewetek tygrysich, 1/2 łyżeczki wasabi w paście, 1 łyżka sezamu, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: awokado obierz ze skórki, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. Krewetki oczyść, obierz z skorupek. Razem z paluszkami krabowymi pokrój w mniejsze kawałki i dopraw do smaku. Krewetki i paluszki obsmaż na oleju przez 5-6 minut. Następnie razem z olejem dodaj do awokado. Sos sojowy zmieszaj z wasabi i wlej do sałatki. Posyp sezamem. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.

/ 8Pasta z wasabi i zielonego groszku

Obraz

*Składniki: *450 g mrożonego lub świeżego groszku, 1 kostka tofu naturalnego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1i 1/2 łyżeczki pasty wasabi, sól i biały pieprz do smaku.

Przygotowanie: groszek ugotuj, a następnie odcedź, zostawiając trochę wody z gotowania. Dodaj pokrojone na kilka kawałków tofu, oliwę, olej sezamowy, pastę wasabi, sól i pieprz. Całość zmiksuj, dolewając w razie potrzeby wody, w której gotował się groszek - tak, aby powstał gładki krem.

/ 8Sashimi

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g filetu z tuńczyka lub łososia (mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba), 100 ml sosu sojowego, 20 g wasabi w paście, 100 g marynowanego imbiru.

Przygotowanie: rybę pokrój w plastry 2 centymetry na 4 centymetry. Plastry złóż na pół, ułóż na talerzu. Serwuj z wasabi, sosem sojowym i imbirem.

Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem