Sałata i rzodkiewki
Nasz organizm, zmęczony zimowymi miesiącami, domaga się witamin i mikroelementów. Dlatego tak wielki entuzjazm budzą w nas nowalijki. Jednak czy uprawiane w sztucznych warunkach warzywa, które nigdy nie widziały słońca, mogą być zdrowe? Jak się okazuje, zawartość składników odżywczych w tych roślinach jest zbliżona do tych uprawianych w sezonie na polu. Jednak dostępne teraz nowalijki są przekarmione azotem, który odkłada się w korzeniach liściach. Jego nadmiar może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Czym zastąpić nowalijki? Możemy wyhodować na parapecie szczypiorek, rzeżuchę albo natkę pietruszki. Świetnym rozwiązaniem są takie kiełki rzodkiewki czy brokuła. Jeśli jednak nie możemy się oprzeć świeżej sałacie, pamiętajmy by przed podaniem jej do obiadu, dokładnie ją umyć.