Aksamitne, czerwone naleśniki w kształcie serc
Składniki: 120 g serka śmietankowego, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka, 2 łyżki stołowe cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 łyżka stołowa niesłodzonego kakao w proszku, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 duże jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła (oraz dodatkowa ilość do smażenia), 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 2yrop klonowy do polania gotowych naleśników, opiekane, posiekane orzechy pekan do przybrania,
Wykonanie: Ubij serek, kwaśną śmietanę, mleko i cukier puder w średniej wielkości misce na gładko i odstaw na bok. Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli do dużej miski. Ubij jajka z cukrem w dużej misce, aż będą koloru blado żółtego. Dodaj potem do ubijania także maślankę, roztopione masło, barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii i ocet. Połącz mieszankę jajeczną z mieszanką mąki. Mieszaj je bardzo powoli i delikatnie, aż się połączą. Część powstałego płynnego ciasta przelej do butelki do dekorowania. Rozgrzej do średniej temperatury blachę lub dużą patelnię, do której naleśniki nie będą przywierały. Na rozgrzanej patelni rozprowadź masło tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Następnie połóż na niej foremki w kształcie serc i wypełnij je ciastem wyciskanym z butelki - najpierw niewielką ilością, potem dolej więcej, równomiernie rozprowadzając szpatułką po całej foremce. Każdy naleśnik smaż tak długo, aż zaczną pękać na jego powierzchni bąbelki, czyli przez ok. 3 min.
Następnie ostrożnie przewróć i smaż przez kolejne 1 do 2 minut. Na gotowe naleśniki nałóż przygotowaną mieszankę z serem, polej syropem klonowym i posyp orzeszkami.