Trwa ładowanie...

W te święta do gotowania podejdź po swojemu. Te przepisy są warte wypróbowania!

Dla niektórych świąteczna tradycja to rzecz święta, dla innych… nudna. Szczególnie jeśli chodzi o tradycję kulinarną. Jeśli wam także przejadł się wigilijny karp w galarecie, barszcz z uszkami i pierniczki, dobrze trafiliście. Postaramy się tchnąć nieco świeżości w te tak dobrze już znane bożonarodzeniowe dania.

Artykuł poleca Mlekpol
 Źródło: materiały partnera
d1vu3h8
d1vu3h8

Kiedy myślimy o wigilii, przed oczami staje nam pięknie ubrana choinka, prezenty i stół – główny bohater wieczoru, uginający się od wigilijnych potraw. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp, kluski z makiem… 12 pysznych potraw, na które czekamy cały rok. Przynajmniej teoretycznie, bo w praktyce często okazuje się, że w wigilijnym menu są dania, po które sięgają nieliczni członkowie naszej rodziny. U mnie taką potrawą wigilijną był karp w galarecie. Jadła go tylko moja babcia. Nie muszę więc dodawać, że jakieś 90 proc. ryby co roku lądowało w koszu…

Dobrze by byłoby, gdyby na świątecznym stole znajdowały się tylko takie dania, po które sięgać będziemy ze szczerą radością, które uwzględniają żywieniowe preferencje wszystkich członków rodziny. Coraz więcej jest wśród nas osób, które nie jedzą nie tylko mięsa, ale też ryb, osób zmagających się na co dzień z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Inni po prostu nie lubią karpia i źle się czują po kapuście z grochem. O takich upodobaniach smakowych też warto pamiętać. Dlatego warto szukać pomysłów na nowe dania, wprowadzić drobne korekty do tradycyjnego wigilijnego jadłospisu. Zaskoczyć swoich bliskich. Nie trzeba od razu całkowicie odrzucać wszystkich bożonarodzeniowych żywieniowych tradycji. Wystarczy jedynie nieco zmodyfikować kilka dań. Kto wie, być może one staną się waszą nową tradycją?

Pieczony łosoś w maślankowym sosie

Łosoś w maślance może być alternatywą dla wigilijnego karpia. Można także podać go na ciepło na świąteczny obiad. W takim przypadku upiecz go razem z warzywami: ziemniakami, cukinią i dynią, a zyskasz zdrowe, pyszne danie, które właściwie "robi się samo".

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Składniki:

  •  500 g świeżego łososia
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • świeży tymianek cytrynowy
  • sól, pieprz
  • oliwa
d1vu3h8

Sos:

  • 1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 1,5 łyżeczki kaparów
  • 1 mały ząbek czosnku
  •  tymianek cytrynowy
  •  sól, pieprz

Łososia umyj, osusz i przełóż na blaszkę do pieczenia. Pokrop olejem lub oliwą z oliwek i dodaj przyprawy. Na wierzch ułóż plasterki cytryny oraz świeży tymianek cytrynowy, całość posyp płatkami chili. Tak przygotowaną blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz z termoobiegiem przez ok. 25–30 min.

Przygotuj sos. Do maślanki dodaj posiekane drobno kapary, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony bądź świeży tymianek. Wszystko wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem. Upieczonego łososia polej sosem maślankowym. Podawaj na ciepło.

Fridge Challenge. Gotuj pysznie i po swojemu z Maślanką Mrągowską!

Zupa migdałowa

Migdałowa należała niegdyś do tradycyjnych wigilijnych zup. Do dziś, szczególnie na terenach dawnych Kresów, wiele gospodyń o niej pamięta. W większości polskich domów jednak jej obecność na wigilijnym stole może być nowością. Pyszną i wartą wypróbowania.

d1vu3h8

Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 1 l mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 0,5 l Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • cukier do smaku
  • cynamon
  • pół szklanki ryżu
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka masła ekstra Łaciate

Sposób przygotowania:

Migdały zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 15 min. Jeszcze ciepłe obierz ze skórki. Zalej mlekiem i zblenduj na gładką masę. Dodaj maślankę i całość doprowadź do wrzenia.

Ryż ugotuj na sypko z odrobiną cynamonu.

d1vu3h8

Zupę podawaj z ryżem i rodzynkami, na zimno lub ciepło.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Czekoladowe ciasteczka na maślance

Czy trzeba kogoś przekonywać do upieczenia ciasteczek czekoladowych? Jeśli tak, to proszę:

  • rodzice mogą upiec je z dziećmi dla Świętego Mikołaja głodnego po podróży,
  • ci z was, którzy nie przepadają za pierniczkami, mogą zastąpić je właśnie ciasteczkami czekoladowymi – ciasteczka w przeciwieństwie do pierników nie twardnieją,
  • możecie je pięknie zapakować i wręczyć bliskim w ramach świątecznego prezentu – taka paczuszka ucieszy każdego miłośnika czekolady.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 115 g masła ekstra Łaciate
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej z sodą i solą. Masło rozpuść w małym garnuszku.

d1vu3h8

Mikserem zmiksuj na gładką masę gorące masło i kakao. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę. Kiedy masa będzie gładka, partiami dodawaj mąkę, cały czas miksuj. Na końcu dodaj czekoladę. Ciasto powinno być gęste. Nakładaj je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 10–12 min. Pozostaw do wystygnięcia na blaszce.

25 lat Maślanki Mrągowskiej

Do każdego z naszych przepisów dodaliśmy Maślankę Mrągowską. To najchętniej kupowana maślanka w Polsce, w tym roku obchodzi swoje 25. urodziny. Okazuje się, że smakuje wyśmienicie nie tylko pita prosto ze szklanki, ale można dodawać ją także do koktajli, zup, mięs, ryb, deserów… Pomysłów na dania z maślanką jest cała masa. W filmach #FridgeChallenge znajdziecie odpowiedzi na częste pytanie pojawiające się po otwarciu lodówki – "Co by tu zjeść…?". Z dosłownie kilku produktów i Maślanki Mrągowskiej można wyczarować zdrowe i pyszne dania!

Jak widzicie gotowanie po swojemu może przynieść zaskakująco pyszne rezultaty. Maślanki w dłoń i do dzieła!

Artykuł poleca Mlekpol
d1vu3h8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vu3h8
Więcej tematów