Tarta z pleśniowym serem
Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko
*Składniki na farsz: *1 cebula, 2 szklanki świeżego szpinaku, 250 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur, 100 ml śmietany, 2 jajka, garść orzechów włoskich, sól i pieprz do smaku
*Przygotowanie: * z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na kwadrans. Cebulę dusimy na maśle, dodajemy szpinak, a na koniec ser pleśniowy. Ciasto wkładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tart. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy masę szpinakowo-serową, zalewamy śmietaną i jajkami. Pieczemy kolejne 30 minut.