W królestwie pleśniowych serów

Kojarzą nam się z dobrym winem i Francją. W tym kraju praktycznie każdy region może pochwalić się swoim gatunkiem sera o unikatowym rozmiarze, kształcie i smaku. Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Obraz

/ 7Wykwintny smak

Obraz
© 123RF.COM

Kojarzą nam się z dobrym winem i Francją. W tym kraju praktycznie każdy region może pochwalić się swoim gatunkiem sera o unikatowym rozmiarze, kształcie i smaku. Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są eleganckim dodatkiem do kanapek, podkręcają smak potraw z makaronem i sałatek.

/ 7Aksamitna skórka

Obraz
© Shutterstock.com

Wśród pleśniowych specjałów wyróżnia się dwa główne rodzaje - z niebieską i białą pleśnią. Te drugie są u nas najbardziej popularne. Zwłaszcza camembert, czyli delikatny ser z białą skórką, który pochodzi z Normandii. Tradycyjnie wytwarza się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. Pyszne krążki charakteryzują się wyjątkowo delikatnym smakiem, który kryje się pod cienką warstwą białej pleśni. Kolejnym popularnym francuskim serem jest brie, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów i grzybów. Sery z niebieską pleśnią powstają poprzez dodawanie do mleka specjalnych kultur bakterii. W procesie produkcji sery są nakłuwane, tak by niebieska pleśń miała szansę dostać się do samego wnętrza. Smacznym i łatwo dostępnym serem tego typu jest m.in. włoska gorgonzola, czy ostry i krótko dojrzewający ser Lazur.

/ 7Zdrowy składnik diety

Obraz
© 123RF.COM

Sery pleśniowe są również ważnym składnikiem zróżnicowanej diety. Zawierają bardzo dużo wapnia i fosforu, czyli pierwiastków, dzięki którym możemy się cieszyć dobrą kondycja kości i zębów. Są bogatym źródłem białka, witaminy A, E, K i witamin z grupy B. Sery, zarówno z białą, jak i niebieską pleśnią, dostarczają nam potrzebnych elektrolitów, głównie sodu i potasu. Należy jednak jeść je z umiarem. Są tłuste, więc ich regularne podjadanie może odbić się na naszej figurze. W prawdzie w sklepach można kupić popularne odmiany serów pleśniowych w wersji "light", ale nie są tak smaczne jak produkty powstałe według tradycyjnych receptur. Mamy dla was przepisy na łatwe do zrobienia przekąski i dania z wykorzystaniem popularnych serów pleśniowych. Smakują obłędnie!

/ 7Gruszki z serem pleśniowym

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 duża gruszka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 garść rukoli, pół serka camembert, suszona żurawina, garść podprażonych orzechów nerkowca

*Przygotowanie: *gruszki myjemy i suszymy. Kroimy w cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej układamy ciepłą, grillowaną gruszkę, małe kawałki sera camembert, podprażone orzechy nerkowca. Polewamy miodem i sokiem z cytryny. Podajemy z białym pieczywem.

/ 7Tarta z pleśniowym serem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko
*Składniki na farsz: *1 cebula, 2 szklanki świeżego szpinaku, 250 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur, 100 ml śmietany, 2 jajka, garść orzechów włoskich, sól i pieprz do smaku

*Przygotowanie: * z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na kwadrans. Cebulę dusimy na maśle, dodajemy szpinak, a na koniec ser pleśniowy. Ciasto wkładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tart. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy masę szpinakowo-serową, zalewamy śmietaną i jajkami. Pieczemy kolejne 30 minut.

/ 7Sałatka z burakami, rukolą i mandarynkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 60 g rukoli, 2 buraki, 3 mandarynki, 50 g sera brie, 40 g orzechów włoskich, sól, pieprz, łyżka oliwy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego

*Przygotowanie: *buraki myjemy, zwijamy w folię aluminiowa i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wystygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy buraki, pokruszony ser pleśniowy, orzechy i obrane, podzielone na cząsteczki mandarynki. Przygotowujemy sos: w małym słoiczku mieszamy oliwę, miodów, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Polewamy sałatkę i podajemy.

/ 7Makaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g makaronu, np. tagliatelle, 200 g sera gorgonzola, 200 g orzechów włoskich, 300 ml śmietanki, 1/2 kostki masła, 2 małe cebule, parmezan, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy śmietankę, ser gorgonzola. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane orzechy i zeszkloną wcześniej na maśle cebulę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy ze świeżym parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość