W królestwie pleśniowych serów

Kojarzą nam się z dobrym winem i Francją. W tym kraju praktycznie każdy region może pochwalić się swoim gatunkiem sera o unikatowym rozmiarze, kształcie i smaku. Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Obraz

/ 7Wykwintny smak

Obraz
© 123RF.COM

Kojarzą nam się z dobrym winem i Francją. W tym kraju praktycznie każdy region może pochwalić się swoim gatunkiem sera o unikatowym rozmiarze, kształcie i smaku. Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są eleganckim dodatkiem do kanapek, podkręcają smak potraw z makaronem i sałatek.

/ 7Aksamitna skórka

Obraz
© Shutterstock.com

Wśród pleśniowych specjałów wyróżnia się dwa główne rodzaje - z niebieską i białą pleśnią. Te drugie są u nas najbardziej popularne. Zwłaszcza camembert, czyli delikatny ser z białą skórką, który pochodzi z Normandii. Tradycyjnie wytwarza się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. Pyszne krążki charakteryzują się wyjątkowo delikatnym smakiem, który kryje się pod cienką warstwą białej pleśni. Kolejnym popularnym francuskim serem jest brie, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów i grzybów. Sery z niebieską pleśnią powstają poprzez dodawanie do mleka specjalnych kultur bakterii. W procesie produkcji sery są nakłuwane, tak by niebieska pleśń miała szansę dostać się do samego wnętrza. Smacznym i łatwo dostępnym serem tego typu jest m.in. włoska gorgonzola, czy ostry i krótko dojrzewający ser Lazur.

/ 7Zdrowy składnik diety

Obraz
© 123RF.COM

Sery pleśniowe są również ważnym składnikiem zróżnicowanej diety. Zawierają bardzo dużo wapnia i fosforu, czyli pierwiastków, dzięki którym możemy się cieszyć dobrą kondycja kości i zębów. Są bogatym źródłem białka, witaminy A, E, K i witamin z grupy B. Sery, zarówno z białą, jak i niebieską pleśnią, dostarczają nam potrzebnych elektrolitów, głównie sodu i potasu. Należy jednak jeść je z umiarem. Są tłuste, więc ich regularne podjadanie może odbić się na naszej figurze. W prawdzie w sklepach można kupić popularne odmiany serów pleśniowych w wersji "light", ale nie są tak smaczne jak produkty powstałe według tradycyjnych receptur. Mamy dla was przepisy na łatwe do zrobienia przekąski i dania z wykorzystaniem popularnych serów pleśniowych. Smakują obłędnie!

/ 7Gruszki z serem pleśniowym

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 duża gruszka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 garść rukoli, pół serka camembert, suszona żurawina, garść podprażonych orzechów nerkowca

*Przygotowanie: *gruszki myjemy i suszymy. Kroimy w cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej układamy ciepłą, grillowaną gruszkę, małe kawałki sera camembert, podprażone orzechy nerkowca. Polewamy miodem i sokiem z cytryny. Podajemy z białym pieczywem.

/ 7Tarta z pleśniowym serem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko
*Składniki na farsz: *1 cebula, 2 szklanki świeżego szpinaku, 250 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur, 100 ml śmietany, 2 jajka, garść orzechów włoskich, sól i pieprz do smaku

*Przygotowanie: * z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na kwadrans. Cebulę dusimy na maśle, dodajemy szpinak, a na koniec ser pleśniowy. Ciasto wkładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tart. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy masę szpinakowo-serową, zalewamy śmietaną i jajkami. Pieczemy kolejne 30 minut.

/ 7Sałatka z burakami, rukolą i mandarynkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 60 g rukoli, 2 buraki, 3 mandarynki, 50 g sera brie, 40 g orzechów włoskich, sól, pieprz, łyżka oliwy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego

*Przygotowanie: *buraki myjemy, zwijamy w folię aluminiowa i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wystygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy buraki, pokruszony ser pleśniowy, orzechy i obrane, podzielone na cząsteczki mandarynki. Przygotowujemy sos: w małym słoiczku mieszamy oliwę, miodów, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Polewamy sałatkę i podajemy.

/ 7Makaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g makaronu, np. tagliatelle, 200 g sera gorgonzola, 200 g orzechów włoskich, 300 ml śmietanki, 1/2 kostki masła, 2 małe cebule, parmezan, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy śmietankę, ser gorgonzola. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane orzechy i zeszkloną wcześniej na maśle cebulę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy ze świeżym parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika