W królestwie pleśniowych serów
Kojarzą nam się z dobrym winem i Francją. W tym kraju praktycznie każdy region może pochwalić się swoim gatunkiem sera o unikatowym rozmiarze, kształcie i smaku. Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach.
Wykwintny smak
Kojarzą nam się z dobrym winem i Francją. W tym kraju praktycznie każdy region może pochwalić się swoim gatunkiem sera o unikatowym rozmiarze, kształcie i smaku. Wykwintne sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. Są eleganckim dodatkiem do kanapek, podkręcają smak potraw z makaronem i sałatek.
Aksamitna skórka
Wśród pleśniowych specjałów wyróżnia się dwa główne rodzaje - z niebieską i białą pleśnią. Te drugie są u nas najbardziej popularne. Zwłaszcza camembert, czyli delikatny ser z białą skórką, który pochodzi z Normandii. Tradycyjnie wytwarza się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. Pyszne krążki charakteryzują się wyjątkowo delikatnym smakiem, który kryje się pod cienką warstwą białej pleśni. Kolejnym popularnym francuskim serem jest brie, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów i grzybów. Sery z niebieską pleśnią powstają poprzez dodawanie do mleka specjalnych kultur bakterii. W procesie produkcji sery są nakłuwane, tak by niebieska pleśń miała szansę dostać się do samego wnętrza. Smacznym i łatwo dostępnym serem tego typu jest m.in. włoska gorgonzola, czy ostry i krótko dojrzewający ser Lazur.
Zdrowy składnik diety
Sery pleśniowe są również ważnym składnikiem zróżnicowanej diety. Zawierają bardzo dużo wapnia i fosforu, czyli pierwiastków, dzięki którym możemy się cieszyć dobrą kondycja kości i zębów. Są bogatym źródłem białka, witaminy A, E, K i witamin z grupy B. Sery, zarówno z białą, jak i niebieską pleśnią, dostarczają nam potrzebnych elektrolitów, głównie sodu i potasu. Należy jednak jeść je z umiarem. Są tłuste, więc ich regularne podjadanie może odbić się na naszej figurze. W prawdzie w sklepach można kupić popularne odmiany serów pleśniowych w wersji "light", ale nie są tak smaczne jak produkty powstałe według tradycyjnych receptur. Mamy dla was przepisy na łatwe do zrobienia przekąski i dania z wykorzystaniem popularnych serów pleśniowych. Smakują obłędnie!
Gruszki z serem pleśniowym
*Składniki: *1 duża gruszka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 garść rukoli, pół serka camembert, suszona żurawina, garść podprażonych orzechów nerkowca
*Przygotowanie: *gruszki myjemy i suszymy. Kroimy w cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej układamy ciepłą, grillowaną gruszkę, małe kawałki sera camembert, podprażone orzechy nerkowca. Polewamy miodem i sokiem z cytryny. Podajemy z białym pieczywem.
Tarta z pleśniowym serem
Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1 jajko
*Składniki na farsz: *1 cebula, 2 szklanki świeżego szpinaku, 250 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur, 100 ml śmietany, 2 jajka, garść orzechów włoskich, sól i pieprz do smaku
*Przygotowanie: * z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na kwadrans. Cebulę dusimy na maśle, dodajemy szpinak, a na koniec ser pleśniowy. Ciasto wkładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tart. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy masę szpinakowo-serową, zalewamy śmietaną i jajkami. Pieczemy kolejne 30 minut.
Sałatka z burakami, rukolą i mandarynkami
Składniki: 60 g rukoli, 2 buraki, 3 mandarynki, 50 g sera brie, 40 g orzechów włoskich, sól, pieprz, łyżka oliwy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego
*Przygotowanie: *buraki myjemy, zwijamy w folię aluminiowa i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wystygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy buraki, pokruszony ser pleśniowy, orzechy i obrane, podzielone na cząsteczki mandarynki. Przygotowujemy sos: w małym słoiczku mieszamy oliwę, miodów, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Polewamy sałatkę i podajemy.
Makaron z gorgonzolą i orzechami włoskimi
*Składniki: *400 g makaronu, np. tagliatelle, 200 g sera gorgonzola, 200 g orzechów włoskich, 300 ml śmietanki, 1/2 kostki masła, 2 małe cebule, parmezan, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy śmietankę, ser gorgonzola. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane orzechy i zeszkloną wcześniej na maśle cebulę. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy ze świeżym parmezanem i grubo mielonym pieprzem.