Jagody goji
Jagoda goji (inaczej jagoda licyjska) zyskuje coraz większą sławę jako wyjątkowo zdrowy produkt spożywczy. Te dojrzewające jesienią, podłużne czerwone owoce w medycynie chińskiej stosowne są od wieków jako lek na choroby serca, płuc, nerek i wątroby. Podobno pomagają też na oczy, mięśnie, kości i przynoszą ulgę w dolegliwościach reumatycznych. Podobno, bo choć sława jagód goji jest wszechobecna, wciąż brakuje wiarygodnych badań potwierdzających ich niezwykłą prozdrowotną moc. W Polsce najczęściej spotykamy suszone owoce, jednak tę roślinę z powodzeniem można uprawiać w naszym klimacie. Słodko-kwaśne o lekkim posmaku goryczki czerwone jagody można dodawać do dań warzywnych i produktów zbożowych np. batoników czy musli. Nadają się też do koktajli i jako dodatek do soków.