Tłuste ryby
Ryby, szczególnie morskie, to główne i bezpośrednie źródło kwasów omega-3. A im ryba bardziej tłusta, tym zdrowsza. W poszukiwaniu omega-3 powinniśmy sięgać po łososia (wędzony, smażony - 1,8 g kwasów na 100 g), sardelę europejską (w oleju, po odsączeniu - 1,7 g na 100 g), sardynki (w sosie pomidorowym, po odsączeniu - 1,4 g na 100 g), śledzia atlantyckiego (marynowany - 1,2 g na 100 g), makrelę atlantycką (smażona, wędzona - 1 g na 100 g) czy pstrąga tęczowego (1 g na 100 g). Dużo kwasów tłuszczowych omega-3 siedzi również w tuńczyku, halibucie, dorszu, flądrze czy soli. Optymalna ilość ryb, jaką powinniśmy spożywać dla zdrowia w ciągu tygodnia, to trzy porcje.