W czym siedzi najwięcej kwasów omega?
Zadbaj o proporcje
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich rolą jest obniżanie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, poprawa pamięci i koncentracji, utrzymanie ciśnienia krwi w normie czy ochrona przed zawałem.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich rolą jest obniżanie poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, poprawa pamięci i koncentracji, utrzymanie ciśnienia krwi w normie czy ochrona przed zawałem. Trzeba jednak pamiętać, by produkty bogate w kwasy omega jeść z głową. W diecie przeciętnego Europejczyka stosunek kwasów omega-6 do omega-3 waha się w granicach 20:1 - 30:1, a powinien wynosić najwyżej 4:1 (idealny to 2:1), co niekorzystnie odbija się na naszym zdrowiu. Musimy zadbać więc o zachowanie odpowiednich proporcji. Sprawdźmy, w których produktach spożywczych kwasów omega-3 i omega-6 jest najwięcej.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl