Śledzie pod pierzynką
Ta tradycyjna sałatka śledziowa znika błyskawicznie z półmisków, bo jest po prostu bardzo smaczna. Na jej przygotowanie potrzebne nam będą: kilka solonych filetów śledziowych, cebula, trzy ogórki konserwowe, dwa ziemniaki, trzy buraki, trzy jajka, majonez i świeżo mielony pieprz. Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy dwie godziny. Odsączone filety kroimy w paski o szerokości centymetra. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, osobno gotujemy buraki i jajka. Cebulę drobno siekamy, ogórki i ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Buraki i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce układamy warstwami śledzie, cebulę, majonez, ogórki, ziemniaki, znów majonez i buraki. Na wierzchu sypiemy starte jajka i posypujemy wszystko pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.