Jarmuż
Choć jarmuż wydaje się nowością w Polsce, wcale nią nie jest - był jednym z najpowszechniejszych warzyw w średniowiecznej Europie, a dopiero od jakiegoś czasu odkryliśmy go na nowo. Zielone liście jarmużu, smakiem przypominające kapustę, są skarbnicą wielu witamin i wartości odżywczych.
Czy wiesz, że szklanka jarmużu zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, w 90 proc. na witaminę C i aż w 450-600 proc. na witaminę K? Cena jarmużu może zaskoczyć – już za ok. 5 zł kupisz 200 g paczuszkę umytych i gotowych do spożycia zielonych liści, które są nieocenionym źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu. A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, smażony, duszony, a także w postaci zupy lub pesto. Jednak naszym numerem 1 jest jarmuż pieczony w postaci warzywnych chipsów.