Jajka
Jeszcze do niedawna panował mylny pogląd, że jaja nie powinny być często spożywane. Jednak dziś dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle prozdrowotne właściwości, że można jeść je nawet co drugi-trzeci dzień. Można je przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu łatwo uniknąć monotonii.
Jajko kurze zawiera wiele składników: wodę (75 proc.), białko (ok. 13 proc.), tłuszcz (w tym prawie 4 proc. cennych tłuszczów nienasyconych) oraz węglowodany. Jedząc je, dostarczasz swojemu organizmowi witaminy: A, D, E, K oraz B2 i B12, ale najcenniejszym składnikiem jajka jest białko. Kurze białko jest pełnowartościowe i zawiera wszystkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy (również te, których nie potrafi sam wyprodukować). Spożywając jajka, dostarczamy organizmowi także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, a także zawartą w żółtku lecytynę, której zadaniem jest zapobieganie odkładania się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Kupując jajka, sprawdź nie tylko czy są całe, ale także kod, który nadrukowany jest na ich skorupce. Specjaliści żywienia zalecają, by wybierać jaja o możliwie niskim kodzie systemu hodowli, czyli 0 (chów ekologiczny) lub 1 (chów na wolnym wybiegu) Takie jaja są zdrowsze i bardziej wartościowe.