Modny olej kokosowy
Warto jeszcze na chwilę zatrzymać się przy robiącym furorę oleju kokosowym. Czy jest zdrowy? Niektórzy obawiają się go ze względu na bardzo wysoką (ok. 90 proc.) zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Trzeba jednak wiedzieć, że głównie są to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT – Medium Chain Triglicerydes) korzystnie działające na zdrowie człowieka. Kwasy MCT organizm metabolizuje inaczej niż kwasy tłuszczowe o dłuższych łańcuchach węglowych; do ich rozkładu nie jest konieczna obecność lipazy oraz żółci. Spożywanie produktów z kwasami tłuszczowymi MCT pobudza przemianę materii i polecane jest w przypadku osób pragnących zredukować masę ciała. Kwasy te działają antybakteryjnie. Są wskazane u osób aktywnych fizycznie. Najlepiej wybierać olej kokosowy nierafinowany, organiczny, tłoczony na zimno.