Skąd pomysł na tiramisu?
Włosi nazwę "tiramisu" rozumieją jako "unieś mnie", "poderwij mnie"" Te słowa świetnie oddają istotę deseru, który podbił cały świat, choć jego historia nie jest jasna. Wiadomo na pewno, że pochodzi z Włoch, choć jest kilka miast, które można uznać za "stolicę tiramisu" - Siena, Wenecja, Florencja, Treviso. Wiele osób skłania się szczególnie do tego ostatniego miasta, a konkretnie do znajdującej się w Treviso restauracji "Le Beccherie". Deser prawdopodobnie powstał w latach 60., choć np. w Wenecji uważa się, że tiramisu od niepamiętnych czasów było serwowane jako ulubiony przysmak dożów. Samo słowo "tiramisu" pojawiło się w latach 80.
Rozkwit popularności tiramisu przypadł na czas II wojny światowej - włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali go w paczkach nadsyłanych z domów. Tiramisu szybko zdobyło popularność w wielu krajach. Włosi często podają go na drugie śniadanie, szczególnie podczas upałów.
Różne włoskie regiony mają swoje przepisy na tiramisu, istnieje jednak przepis podstawowy, dzięki któremu uzyskamy kremowy, aksamitny deser.