Teffanka, czyli owsianka z ziaren teffu – przepis
Składniki:
- 0,5 szklanki ziaren teffu
- 1,5 szklanki wody
- 6 daktyli bez pestek (świeżych lub suszonych, wcześniej namoczonych)
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- garść ulubionych orzechów
- 0,25 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
Przygotowanie:
Wsyp teff do rondla z grubym dnem. Praż na niewielkim ogniu przez 5-10 minut. Ziarna powinny wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Następnie wlej do rondla wodę, dodaj cynamon i pokrojone na kawałki daktyle. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli ziarna są miękkie, a całość ma kremową konsystencję, zdejmij rondel z ognia, dodaj mleko i wymieszaj. Teffankę przełóż do miski, dodaj do niej starte lub pokrojone w kostkę jabłko i orzechy. Smacznego!