Dzika róża
Od wieków chętnie wykorzystywana w kuchni. Po oczyszczeniu z pestek, świeże owoce mogą posłużyć się do przyrządzenia konfitur, dżemów, galaretek, syropów czy soków. Takie przetwory nadają się do ciast (na przykład jako pyszne nadzienie pączków) i sosów, są świetnym dodatkiem do dziczyzny, można z nich również robić domowe cukierki.
Owoc dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Dostarcza witamin B1, B2, E, K i PP, a szczególnie C (już 2-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka). Znajdziemy w nim także dużo bioflawonoidów, karotenoidów, garbników, pektyn, kwasów organicznych.
Owoce powinniśmy zbierać jesienią, gdy są w pełni dojrzałe. Po pierwszych przymrozkach są bardziej miękkie i lepiej nadają się np. na nalewki.
Rafał Natorski/mp/kuchnia.wp.pl