Tatar wołowy kontra "Żony Hollywood". Przysmak z "MasterChefa" zrobił furorę
W piątym odcinku szóstego sezonu "MasterChef Polska" prym wiódł tatar. Pojawił się na początku w zadaniu drużynowym jako jedna z przestawek, a następnie jako jedno z zadań w pojedynkach w dogrywce. Klasykiem okazał się tatar wołowy, idealnie doprawiony pod gust Magdy Gessler, ale drużyna niebieska pod wodzą Jagody Pilichowskiej zdecydowała się też na podanie tatara z łososia. Oto kilka porad, jak przygotować perfekcyjnie to danie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Zadanie drużynowe, w którego trakcie zespół czerwonych i niebieskich uczestników rywalizował o względy bohaterek z programu "Żony Hollywood" odbyło się w ogrodach dworku w Sierakowie. W zachwycających okolicznościach przyrody jednego z najpiękniejszych podkrakowskich zabytkowych dworków aspirujący kucharze stanęli na palcach, aby zaspokoić kubki smakowe m.in. Helenity i Rodrigo czy Iwony Burnat i Toby'ego. Nikogo nie dziwiło, że piesek znany z programu również zasiadł do stołu. Jak zaznaczyła jego właścicielka, czworonóg ma dietę wegetariańską i "gluten free". Przed ułożeniem końcowego menu "Żony" opowiedziały o swoich gastronomicznych zachciankach i z nutą tęsknoty wspomniały m.in. o polskich pierogach czy dobrym tatarze. Ten drugi postanowiły przygotować obie drużyny.
Sekret tatara ujawniony
"Czerwoni" pod dowództwem Natalii Gmyrek, która wykazała się zdecydowaniem i skutecznym działaniem, przygotowali tatar wołowy z ostrą papryką. Jego smak zachwycił nie tylko gości z Hollywood, ale także jury. Magda Gessler doceniła doskonałe wyważenie przypraw i konsystencję. Drużyna niebieska podała dwie wersje dania: rybną i z czerwonego mięsa. Tatar z łososia z ricottą i tatar wołowy z jajkiem przepiórczym nie wywołały jednak takich zachwytów jak konkurencja. Kinga Korta skwitowała, że jej zdaniem podawanie na jednym talerzu tak różnych produktów jest błędem. Z kolei jury z Michelem Moranem na czele zgodnie przyznało, że tatar wołowy nie był zbyt dobrze doprawiony. Po degustacyjnym obiedzie "Żony Hollywood" zaprezentowały się w czerwonych i niebieskich sukienkach, przedstawiając remis drużyn. Jury opowiedziało się za czerwonymi fartuchami. Takie rozstawienie głosów zapewniło drużynie Natalii immunitet. Przegrani w czarnych fartuchach walczyli o miejsce w najlepszej dziewiątce.
Tatar na dogrywkę
Piątka uczestników stawiła czoła pojedynkom - Jagoda jako kapitan drużyny decydowała o kolejności przygotowywania potraw: placki ziemniaczane, tatar, hamburger, tiramisu. Z wyjątkowym duchem walki walczyła Jagoda, niestety pośpiech i brak niektórych produktów sprawiły, że musiała pożegnać się z programem. W konkurencji z tatarem zapomniała jajka i to danie w wykonaniu Grażyny Kuroń zebrało pochwały jurorów.
A w czym tkwi sekret dobrego tatara? Zdecydowanie musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso - wołowina ze sprawdzonego mięsa nie będzie dla nas ryzykiem zatrucia pokarmowego. Wzorem z PRL-owskich barów musi znaleźć się żółtko, marynowane ogórki, musztarda i przyprawy. Nie wolno przesadzić z cebulą, co zaznaczyła Magda Gessler, wymownie odkładając za duży kawałek warzywa na talerz przy stanowisku Jagody.
Przepis na tatar wołowy
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 3 ogórki konserwowe
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- po 1 żółtku jajka na porcje tatara
Oczyszczone mięso drobno siekamy, łączymy z solą, pieprzem, musztardą i oliwą. Drobno kroimy cebulę i ogórki, łączymy z powstałą masą. Formujemy danie, robiąc wgłębienie na żółtko. Podajemy na zimno.
Zobacz także wideo: ile mięsa w mięsie
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.