Puszyste drożdżówki z pysznym farszem. Deser godny "MasterChefa"

Jeśli masz ochotę na domowe drożdżówki z pomarańczowym twarogiem, mamy dla ciebie świetny pomysł. Przedstawiamy przepis na domowe bułeczki drożdżowe. Właśnie takie pyszności przygotowywały podczas drugiej konkurencji w 4. odcinku 6. edycji programu "MasterChef Polska". Kto przygotował idealne słodkości, a dla kogo przygotowywanie drożdżówek było ostatnią konkurencją w tej edycji?

Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej niż te z cukierni. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, a smak wynagrodzi czas i trud, który włożysz w ich przygotowanie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga
9

Żywe skorupiaki i drożdżówki – to one były tematem dwóch konkurencji 4. odcinka programu "MasterChef Polska". Po pierwszej konkurencji z programem pożegnała się Justyna Pilichowska (l. 26) i już nie miała możliwości przygotowania słodkich bułeczek.

Pozostali uczestnicy mieli za zadanie przygotować minimum dziewięć drożdżówek w trzech różnych smakach – po jednej dla każdego z jurorów. Na to zadanie uczestnicy mieli aż 120 minut. Całe studio zapewne pachniało pieczonym ciastem drożdżowym i smakowitymi dodatkami. Podczas gdy uczestnicy przygotowywali swoje popisowe drożdżówki, jurorzy jak zwykle udzielali im swoich cennych rad. Ania Starmach podzieliła się swoją wiedzą na temat idealnego ciasta drożdżowego – nie może być za twarde i musi delikatnie odchodzić od dłoni.

Zarówno Ania Starmach, jak i Magda Gessler doceniły tych uczestników, którzy ciasto drożdżowe wyrabiali dłońmi, bez użycia robotów kuchennych. Według jurorów z zadaniem najlepiej poradziła sobie Jagoda Misztal (l. 26), która z wykształcenia jest chemikiem, a więc dobieranie odpowiednich proporcji ma opanowane do perfekcji. Przepisu na ciasto drożdżowe nauczył ją tata, a kiedy opanowała podstawy, pod swoje skrzydła wzięła ją babcia, która jest mistrzynią wypieków. Nic więc dziwnego, że drożdżówki Jagody zachwyciły jury.

Polecamy wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku

Magda Gessler, zawsze wymagająca i surowa, tym razem wręcz rozpływała się nad słodkimi bułeczkami Jagody. Powiedziała, że są fantastyczne, a Michel Moran wreszcie dostał drożdżówki z zadowalającą go ilością nadzienia. Niestety, drożdżowe bułeczki pokonały Nikolettę Koszek oraz pewnego siebie Andrzeja Skupienia i to oni musieli opuścić program.

Wy także możecie w domu przygotować takie pyszności. Na szczęście nie musicie tego robić na wyścigi. Włóżcie w robienie swoich drożdżówek nie tylko smakowite nadzienie, ale także całe serce, jak robiły to nasze babcie. Smak i zapach słodkich bułeczek wynagrodzi wam czas i trud, które włożycie w ich przygotowanie.

Przepis na domowe drożdżówki z pomarańczowym twarogiem

Składniki:
na ciasto drożdżowe:

  • 3¼ mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • ¼ kostki masła,
  • jajko,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli.

na twaróg pomarańczowy:

  • 200 g twarogu,
  • żółtko,
  • pomarańcza,
  • cukier.

Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia rozczynu. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim masło. Drożdże utrzyj z 2 łyżeczkami cukru i dodaj mleko z roztopionym masłem oraz tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Miskę odstaw w ciepłe miejsce, by jej zawartość urosła i podwoiła swoją objętość. W tym czasie w misce ubij jajko z 2 łyżkami cukru, dodaj rozczyn i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję (nie będzie za twarde i zacznie lekko odchodzić od dłoni), przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia.

W tym czasie zblenduj twaróg razem z żółtkiem. Na patelni skarmelizuj w cukrze pokrojoną w cząstki pomarańczę. Następnie ostudź ją nieco i zmiksuj razem z twarogiem. Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół cm i posmaruj go serem z pomarańczą. Teraz dłuższe boki ciasta złóż na dwa, tak by się pokrywały. Tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni.

Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przygotuj lukier z cukru i wody w stosunku 1:1. Kiedy się zagotuje, dodaj startą skórkę pomarańczową, zamieszaj i polej nim upieczone drożdżówki.

Zobacz także wideo: Papatacze, czyli drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne