Puszyste drożdżówki z pysznym farszem. Deser godny "MasterChefa"

Jeśli masz ochotę na domowe drożdżówki z pomarańczowym twarogiem, mamy dla ciebie świetny pomysł. Przedstawiamy przepis na domowe bułeczki drożdżowe. Właśnie takie pyszności przygotowywały podczas drugiej konkurencji w 4. odcinku 6. edycji programu "MasterChef Polska". Kto przygotował idealne słodkości, a dla kogo przygotowywanie drożdżówek było ostatnią konkurencją w tej edycji?

Domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej niż te z cukierni. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, a smak wynagrodzi czas i trud, który włożysz w ich przygotowanie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Żywe skorupiaki i drożdżówki – to one były tematem dwóch konkurencji 4. odcinka programu "MasterChef Polska". Po pierwszej konkurencji z programem pożegnała się Justyna Pilichowska (l. 26) i już nie miała możliwości przygotowania słodkich bułeczek.

Pozostali uczestnicy mieli za zadanie przygotować minimum dziewięć drożdżówek w trzech różnych smakach – po jednej dla każdego z jurorów. Na to zadanie uczestnicy mieli aż 120 minut. Całe studio zapewne pachniało pieczonym ciastem drożdżowym i smakowitymi dodatkami. Podczas gdy uczestnicy przygotowywali swoje popisowe drożdżówki, jurorzy jak zwykle udzielali im swoich cennych rad. Ania Starmach podzieliła się swoją wiedzą na temat idealnego ciasta drożdżowego – nie może być za twarde i musi delikatnie odchodzić od dłoni.

Zarówno Ania Starmach, jak i Magda Gessler doceniły tych uczestników, którzy ciasto drożdżowe wyrabiali dłońmi, bez użycia robotów kuchennych. Według jurorów z zadaniem najlepiej poradziła sobie Jagoda Misztal (l. 26), która z wykształcenia jest chemikiem, a więc dobieranie odpowiednich proporcji ma opanowane do perfekcji. Przepisu na ciasto drożdżowe nauczył ją tata, a kiedy opanowała podstawy, pod swoje skrzydła wzięła ją babcia, która jest mistrzynią wypieków. Nic więc dziwnego, że drożdżówki Jagody zachwyciły jury.

Polecamy wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku

Magda Gessler, zawsze wymagająca i surowa, tym razem wręcz rozpływała się nad słodkimi bułeczkami Jagody. Powiedziała, że są fantastyczne, a Michel Moran wreszcie dostał drożdżówki z zadowalającą go ilością nadzienia. Niestety, drożdżowe bułeczki pokonały Nikolettę Koszek oraz pewnego siebie Andrzeja Skupienia i to oni musieli opuścić program.

Wy także możecie w domu przygotować takie pyszności. Na szczęście nie musicie tego robić na wyścigi. Włóżcie w robienie swoich drożdżówek nie tylko smakowite nadzienie, ale także całe serce, jak robiły to nasze babcie. Smak i zapach słodkich bułeczek wynagrodzi wam czas i trud, które włożycie w ich przygotowanie.

Przepis na domowe drożdżówki z pomarańczowym twarogiem

Składniki:
na ciasto drożdżowe:

  • 3¼ mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • ¼ kostki masła,
  • jajko,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli.

na twaróg pomarańczowy:

  • 200 g twarogu,
  • żółtko,
  • pomarańcza,
  • cukier.

Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia rozczynu. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim masło. Drożdże utrzyj z 2 łyżeczkami cukru i dodaj mleko z roztopionym masłem oraz tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Miskę odstaw w ciepłe miejsce, by jej zawartość urosła i podwoiła swoją objętość. W tym czasie w misce ubij jajko z 2 łyżkami cukru, dodaj rozczyn i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję (nie będzie za twarde i zacznie lekko odchodzić od dłoni), przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia.

W tym czasie zblenduj twaróg razem z żółtkiem. Na patelni skarmelizuj w cukrze pokrojoną w cząstki pomarańczę. Następnie ostudź ją nieco i zmiksuj razem z twarogiem. Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół cm i posmaruj go serem z pomarańczą. Teraz dłuższe boki ciasta złóż na dwa, tak by się pokrywały. Tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni.

Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przygotuj lukier z cukru i wody w stosunku 1:1. Kiedy się zagotuje, dodaj startą skórkę pomarańczową, zamieszaj i polej nim upieczone drożdżówki.

Zobacz także wideo: Papatacze, czyli drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej