Oryginalny dodatek do herbaty
Jednak najpopularniejszym napojem z tapioką jest bez wątpienia bubble tea, której recepturę opracował w latach 80. XX wieku właściciel pewnej herbaciarni na Tajwanie. W ostatnich latach bubble tea stała się prawdziwym hitem na całym świecie. Poniżej przepis na jedną z "herbacianych wariacji"
Melon Bubble Tea
2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
1/3 szklanki cukru
4 szklanki wody
1/2 szklanki kulek tapioki (większy rozmiar)
4 szklanki melona w kawałkach
4 szklanki kostek lodu
2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
Zieloną herbatę mieszamy z cukrem i odstawiamy. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy tapiokę. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy bez przykrycia 25 minut. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy aby kulki "doszły" w wodzie przez kolejne 25 minut, aż staną się przezroczyste i "żelkowate" . Później odcedzamy je i opłukujemy pod zimną wodą. Mieszamy z osłodzoną herbatą i wkładamy do lodówki. W mikserze łączymy kawałki melona z kostkami lodu, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej struktury. Umieszczamy tapiokową masę na dnie dużej szklanki (do jednej czwartej wysokości) i wlewamy zmiksowanego melona z dodatkami.
EPN/ WP Kuchnia