Przepis na bezglutenowy opłatek
Jeśli ktoś jest uparty, może poszukać w internecie specjalnych form do opłatków. Czasem trafiają się takie egzemplarze, szczególnie wśród antyków. Dziś opłatki wypiekają w domach tylko entuzjaści przygotowywania wszystkiego własnoręcznie i zapominalscy. Jeszcze całkiem niedawno na domowe wypieki skazane były jednak osoby na diecie bezglutenowej. Dziś także one nie mają problemu z dostaniem odpowiedniego dla nich produktu. Jeśli jednak komuś nie uda się kupić bezglutenowego opłatka, bez problemu przygotuje go w domu. Oto przepis: potrzebujemy cztery płaskie łyżki mąki bezglutenowej, sześć łyżek wody, pół łyżki oleju. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją olejem, wlewamy ciasto, tak, by ledwo przykryło dno i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C około 10 minut. Pozostawiamy do wyschnięcia.