Tajemnice opłatka od kuchni

Na każdym polskim stole wigilijnym nie może go zabraknąć.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Historia powstania opłatka

Obraz
© 123RF.COM

Czy wyobrażacie sobie święta Bożego Narodzenia bez opłatka? Ten cienki kawałek delikatnego ciasta gości w ten wieczór w niemal wszystkich polskich domach. A że jego początki toną dziś w mroku dziejów, warto sobie je przypomnieć.

Podczas świąt kościelnych od wieków dzielono się chlebem. W Polsce już w XV wieku pojawił się opłatek w formie kawałka chleba bez zakwasu, czyli tzw. przaśnego. Prawdopodobnie jednak dopiero w XVIII wieku przyjął się obyczaj dzielenia się chlebem w Wigilię. Opłatek w formie podobnej do dzisiejszej, pojawił się w polskich domach dopiero w wieku XIX.

Tradycja wypiekania opłatków na początku była zastrzeżona wyłącznie dla klasztorów i zakonów. Dopiero w XVII wieku każda parafia miała prawo do własnego wytwarzania opłatków używanych przy liturgii. W parafiach wypiekiem zajęli się organiści.

Dawniej, aby produkować opłatki, trzeba było iść do kurii i złożyć przysięgę, że będzie się je wytwarzać tylko z czystej wody i najwyższej jakości mąki.

Wigilijny sos grzybowy

/ 5Dzielenie chlebem

Obraz
© 123RF.COM

W polskiej tradycji przyjęło się dzielenie chlebem a także opłatkiem nie tylko z ludźmi, ale także ze zwierzętami. Szczególnie tymi, które były obecne w stajence podczas narodzin Jezusa. Każdy gospodarz miał więc przygotowane białe opłatki dla ludzi i kolorowe dla zwierząt. Do tej pory ta tradycja utrzymuje się na południu Polski, gdzie opłatków kolorowych sprzedaje się niemal tak samo dużo jak białych. Po kolacji wigilijnej gospodyni zbierała resztki potraw, dodawała do nich opłatek i zanosiła zwierzętom. Wierzono, że wtedy krowy będą zdrowsze i dadzą więcej mleka. Znaczyło to też, że ludzie pragną pokoju z całym stworzeniem.

Kolorowe płatki pieczywa trafiają też do wielu mieszkańców ogrodów zoologicznych w całej Polsce.

/ 5Kolorowe opłatki

Obraz
© 123RF.COM

Barwne opłatki otrzymuje się dzięki dodaniu do ciasta barwników spożywczych, które pozwalają na wytworzenie niemal wszystkich kolorów. U nas przyjęły się żółty, zielony i różowy. Kiedyś bywały także opłatki ręcznie malowane i złocone, nie były one jednak przeznaczone do spożycia. Układano je na wierzchu paczuszki owiniętej ozdobną papierową opaską.

Opłatki można dzisiaj kupić w wielu miejscach. Jeśli jednak, jakimś cudem zdarzy się tak, że zostaniecie w Wigilię bez tego najważniejszego symbolu, możecie zawsze upiec go sami. Może nie będzie tak ładny, jak ten przygotowywany w specjalnych formach, ale swoją rolę spełni na pewno.

/ 5Jak powstaje opłatek?

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na opłatek jest bardzo prosty. Do wielkiej, drewnianej misy wsypujemy dobrą, bardzo drobną mąkę pszenną i wlewamy wodę. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą, powstaje masa o konsystencji rzadkiego ciasta do naleśników, którą następnie wlewa się w specjalne matryce z artystycznie wygrawerowanymi wzorami. W domu możemy to zrobić smażąc cienkie naleśniczki na patelni lub korzystając z gofrownicy. Po kilkudziesięciu sekundach osuszamy gotowe opłatki, kroimy nożyczkami na kawałki i odkładamy w suche miejsce, zawinięte w szmatkę.

/ 5Przepis na bezglutenowy opłatek

Obraz
© Fotolia

Jeśli ktoś jest uparty, może poszukać w internecie specjalnych form do opłatków. Czasem trafiają się takie egzemplarze, szczególnie wśród antyków. Dziś opłatki wypiekają w domach tylko entuzjaści przygotowywania wszystkiego własnoręcznie i zapominalscy. Jeszcze całkiem niedawno na domowe wypieki skazane były jednak osoby na diecie bezglutenowej. Dziś także one nie mają problemu z dostaniem odpowiedniego dla nich produktu. Jeśli jednak komuś nie uda się kupić bezglutenowego opłatka, bez problemu przygotuje go w domu. Oto przepis: potrzebujemy cztery płaskie łyżki mąki bezglutenowej, sześć łyżek wody, pół łyżki oleju. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą. Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją olejem, wlewamy ciasto, tak, by ledwo przykryło dno i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C około 10 minut. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja