Pikantna zupa
Składniki: 1,4 l bulionu drobiowego, 4 udka z kurczaka, 2 cebule, 3 marchewki, papryka czerwona, 2 łyżki oleju, puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka fasoli czerwonej, sól, pieprz, pęczek kolendry, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka chili, 4 placki tortilli.
Przygotowanie: udka obierz ze skóry i kości, oprósz solą i pieprzem. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i mięso. Marchewki obierz i pokrój w kostkę razem z papryką. Dodaj do mięsa, podlej bulionem i duś przez ok. 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 25 minut. Po tym czasie dodaj odsączoną fasolę. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw chili, sokiem z limonki. Podawaj z tortillą pokrojoną na szerokie paski i posiekaną kolendrą.