Szybkie gotowanie: tortilla w pięciu odsłonach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczny sposób na ekspresowy obiad

Obraz
© 123RF.COM

Tortilla to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jest szybka, kolorowa i pyszna. W kuchni meksykańskiej tortilla to okrągły płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Może występować w roli pieczywa lub bazy do innych potraw. Zobaczcie nasze inspiracje na szybkie dania.

Składniki: 4 placki tortilli, 250 g piersi kurczaka, pomidor, sałata lodowa, czerwona cebula, pół puszki kukurydzy, papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, olej do smażenia, keczup.
Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pół pęczka koperku, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: pierś kurczaka pokrój na paski, oprósz przyprawami i usmaż na oleju. Sałatę opłucz, osusz i porwij na małe kawałki, cebulę pokrój w krążki, pomidora w półplasterki, a paprykę w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy. Przygotuj sos – koperek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na suchej patelni podgrzej placki tortilli. Na każdym placku rozsmaruj sos, układaj sałatę, warzywa i kurczaka. Polej jeszcze sosem i keczupem, ciasto zwiń. Podawaj od razu.

/ 5Enchiladas z kurczakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 10 placków tortilli, 500 g ugotowanej piersi kurczaka, 2 cebule, 800 g passaty pomidorowej, pół szklanki śmietany, 2 szklanki tartego żółtego sera, olej do smażenia, sól, pieprz ziołowy, cukier, ziołą prowansalskie, czosnek granulowany, puszka czerwonej fasoli.
Przygotowanie: mięso pokrój drobno, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ma oleju. Wymieszaj mięso z połową cebuli i odsączoną fasolą. Dopraw solą i pieprzem. Z passaty, jogurtu i pozostałej cebuli przygotuj sos. Dopraw go solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Na każdy placek nałóż porcję sera, farsz i zwiń w rulon. Tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej je sosem, posyp resztą sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

/ 5Wrapy z szynką i awokado

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 placki tortilli, 8 plastrów szynki parmeńskiej, garść rukoli, awokado,sok z 1 limonki, 200 g serka śmietankowego z ziołami, sól, pieprz.
Przygotowanie: placki posmaruj serkiem. Ułóż umytą i osuszoną rukolę. Na niej połóż po dwa plastry szynki. Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w cząstki. Przełóż do miseczki, skrop sokiem z limonką, wymieszaj. Kawałki awokado ułóż na plackach tortilli, posyp solą i pieprzem. Zwiń ciasno i pokrój.

/ 5Pikantna zupa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1,4 l bulionu drobiowego, 4 udka z kurczaka, 2 cebule, 3 marchewki, papryka czerwona, 2 łyżki oleju, puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka fasoli czerwonej, sól, pieprz, pęczek kolendry, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka chili, 4 placki tortilli.
Przygotowanie: udka obierz ze skóry i kości, oprósz solą i pieprzem. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i mięso. Marchewki obierz i pokrój w kostkę razem z papryką. Dodaj do mięsa, podlej bulionem i duś przez ok. 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 25 minut. Po tym czasie dodaj odsączoną fasolę. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw chili, sokiem z limonki. Podawaj z tortillą pokrojoną na szerokie paski i posiekaną kolendrą.

/ 5Quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem

Obraz
© Fotolia

Składniki: 8 placków tortilli, 500 g piersi kurczaka, 400 g żółtego sera, cebula, puszka kukurydzy, łyżka oleju, sól, pieprz, szczypta chili, przyprawa do kurczaka.
Przygotowanie: kurczaka pokroj w kostkę, oprósz przyprawami i usmaż na oleju. Kukurydzę odsącz z zalewy, ser zetrzyj na tartce. 4 placki tortilli posyp serem, ułóż kukurydzę i kurczaka. Na to kolejna porcja serca. Placki przykryj pozostałymi i dociśnij. Patelnię rozgrzej i smaż na małym ogniu, dociskając delikatnie. Kiedy spód się zrumieni, obróć ostrożnie na drugą stronę i smaż dalej. Usmażoną quesadillę przełóż na deskę i pokrój na trójkąty.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum