Smaczny sposób na ekspresowy obiad
Tortilla to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jest szybka, kolorowa i pyszna. W kuchni meksykańskiej tortilla to okrągły płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Może występować w roli pieczywa lub bazy do innych potraw. Zobaczcie nasze inspiracje na szybkie dania.
Składniki: 4 placki tortilli, 250 g piersi kurczaka, pomidor, sałata lodowa, czerwona cebula, pół puszki kukurydzy, papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, olej do smażenia, keczup.
Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pół pęczka koperku, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: pierś kurczaka pokrój na paski, oprósz przyprawami i usmaż na oleju. Sałatę opłucz, osusz i porwij na małe kawałki, cebulę pokrój w krążki, pomidora w półplasterki, a paprykę w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy. Przygotuj sos – koperek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Na suchej patelni podgrzej placki tortilli. Na każdym placku rozsmaruj sos, układaj sałatę, warzywa i kurczaka. Polej jeszcze sosem i keczupem, ciasto zwiń. Podawaj od razu.
Enchiladas z kurczakiem
Składniki: 10 placków tortilli, 500 g ugotowanej piersi kurczaka, 2 cebule, 800 g passaty pomidorowej, pół szklanki śmietany, 2 szklanki tartego żółtego sera, olej do smażenia, sól, pieprz ziołowy, cukier, ziołą prowansalskie, czosnek granulowany, puszka czerwonej fasoli.
Przygotowanie: mięso pokrój drobno, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ma oleju. Wymieszaj mięso z połową cebuli i odsączoną fasolą. Dopraw solą i pieprzem. Z passaty, jogurtu i pozostałej cebuli przygotuj sos. Dopraw go solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Na każdy placek nałóż porcję sera, farsz i zwiń w rulon. Tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej je sosem, posyp resztą sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Wrapy z szynką i awokado
Składniki: 4 placki tortilli, 8 plastrów szynki parmeńskiej, garść rukoli, awokado,sok z 1 limonki, 200 g serka śmietankowego z ziołami, sól, pieprz.
Przygotowanie: placki posmaruj serkiem. Ułóż umytą i osuszoną rukolę. Na niej połóż po dwa plastry szynki. Awokado przekrój na pół, obierz i pokrój w cząstki. Przełóż do miseczki, skrop sokiem z limonką, wymieszaj. Kawałki awokado ułóż na plackach tortilli, posyp solą i pieprzem. Zwiń ciasno i pokrój.
Pikantna zupa
Składniki: 1,4 l bulionu drobiowego, 4 udka z kurczaka, 2 cebule, 3 marchewki, papryka czerwona, 2 łyżki oleju, puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka fasoli czerwonej, sól, pieprz, pęczek kolendry, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka chili, 4 placki tortilli.
Przygotowanie: udka obierz ze skóry i kości, oprósz solą i pieprzem. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i mięso. Marchewki obierz i pokrój w kostkę razem z papryką. Dodaj do mięsa, podlej bulionem i duś przez ok. 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 25 minut. Po tym czasie dodaj odsączoną fasolę. Gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw chili, sokiem z limonki. Podawaj z tortillą pokrojoną na szerokie paski i posiekaną kolendrą.
Quesadilla z kurczakiem, kukurydzą i serem
Składniki: 8 placków tortilli, 500 g piersi kurczaka, 400 g żółtego sera, cebula, puszka kukurydzy, łyżka oleju, sól, pieprz, szczypta chili, przyprawa do kurczaka.
Przygotowanie: kurczaka pokroj w kostkę, oprósz przyprawami i usmaż na oleju. Kukurydzę odsącz z zalewy, ser zetrzyj na tartce. 4 placki tortilli posyp serem, ułóż kukurydzę i kurczaka. Na to kolejna porcja serca. Placki przykryj pozostałymi i dociśnij. Patelnię rozgrzej i smaż na małym ogniu, dociskając delikatnie. Kiedy spód się zrumieni, obróć ostrożnie na drugą stronę i smaż dalej. Usmażoną quesadillę przełóż na deskę i pokrój na trójkąty.