Zdrowotna bomba
Po syrop daktylowy warto sięgać nie tylko ze względu na smak - ma on również korzystny wpływ na nasze zdrowie. W daktylach znajdują się cenne witaminy: A (niezbędna dla zdrowych oczu, skóry i odporności), B1, B2 i B3 (wszystkie odpowiadają za sprawnie funkcjonujący układ nerwowy) oraz C (uczestniczy w produkcji kolagenu i elastyny, wzmacnia naczynia krwionośne, przyczynia się do przyswajania żelaza). Syrop daktylowy to także znakomite źródło potasu, fosforu i magnezu, znajdują się w nim również: cynk, chrom, sód, żelazo, wapń, mangan. Związki obecne w daktylach to silne przeciwutleniacze, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników, a tym samym zabezpieczają przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów oraz przed przedwczesnym starzeniem. W daktylach na uwagę zasługują też naturalne
salicylany, które przeciwdziałają zakrzepom, pomagają uporać się z bólem i pobudzają do pracy jelita - mają działanie podobne do aspiryny.