Syrop daktylowy zamiast cukru
Uznawany za szkodliwy cukier biały ma wielu godnych następców. Stewia, ksylitol (cukier brzozowy), erytrytol, melasa to jedne z jego najpopularniejszych zamienników. Na uwagę zasługuje również syrop klonowy oraz syrop daktylowy.
Do czego się przyda?
Uznawany za szkodliwy cukier biały ma wielu godnych następców. Stewia, ksylitol (cukier brzozowy), erytrytol, melasa to jedne z jego najpopularniejszych zamienników. Na uwagę zasługuje również syrop klonowy oraz syrop daktylowy. Ten drugi ma intensywny smak, który znakomicie komponuje się z napojami, naleśnikami, jogurtami i... mięsem. A przy tym jest korzystny dla zdrowia. Daktyle, czyli owoce daktylowca właściwego zwanego również palmą daktylową, należą do zdrowej żywności. Można je zjadać na surowo i po przetworzeniu. W 100 g świeżych daktyli mamy ponad 2 g białka, ponad 8 g błonnika, niewiele tłuszczu i ok. 20 g wody. Daktyle są bogate w węglowodany - zawierają ich ponad 70 proc., czyli najwięcej ze wszystkich owoców. To przekłada się na kaloryczność - 100-gramowa porcja daktyli ma 277 kcal.
Naturalny zamiennik cukru
Charakterystyczny dla daktyli jest intensywnie słodki smak, co sprawia, że stają się one dobrym naturalnym zamiennikiem cukru. Weganie i wegetarianie robią z nich musy i budynie. Na uwagę zasługuje również zyskujący coraz większą popularność syrop daktylowy (ang. date syrup), który można traktować jako zdrową alternatywę dla tradycyjnych substancji słodzących. Robi się go ze skoncentrowanego soku z daktyli. Nie zawiera żadnych dodatków (upewnij się, że tak jest, sprawdzając informacje umieszczone na etykiecie).
Do deserów i nie tylko
Syrop daktylowy jest jeszcze bardziej kaloryczny niż surowe daktyle - w 100 g ma ponad 350 kcal, jednak jego głęboko słodki smak sprawia, że nie wykorzystamy go dużo. Można nim polewać desery, wypieki, gofry, lody, budynie, placki, racuchy. Przepyszne będą naleśniki z serem albo bananami polane takim syropem. Podobnie pierogi z owocami. Syrop z daktyli może posłużyć jako składnik domowych trufli czy pralinek.
Sposób na szybką przekąskę
Pomysł na szybką przekąskę? Łyżkę płatków owsianych wymieszaj z jogurtem naturalnym i greckim, a całość polej syropem daktylowym. Możesz również przygotować owocową sałatkę, którą polejesz syropem i starannie wymieszasz. Uważaj jednak, żeby z nim nie przesadzić - owoce zawierają naturalny cukier. Produktem tym możesz słodzić kawę, kakao, a nawet herbatę. Dodaj odrobinę do ulubionego koktajlu albo smoothie, by podkreślić smak napoju. Warto go również użyć, aby podkreślić smak owsianki, kaszy jaglanej (jaglanki), omletów. A jeśli lubisz mięso ze słodkim posmakiem, ten przysmak może być ciekawym składnikiem marynaty. Internauci chwalą zwłaszcza połączenie takiego syropu z drobiem.
Zdrowotna bomba
Po syrop daktylowy warto sięgać nie tylko ze względu na smak - ma on również korzystny wpływ na nasze zdrowie. W daktylach znajdują się cenne witaminy: A (niezbędna dla zdrowych oczu, skóry i odporności), B1, B2 i B3 (wszystkie odpowiadają za sprawnie funkcjonujący układ nerwowy) oraz C (uczestniczy w produkcji kolagenu i elastyny, wzmacnia naczynia krwionośne, przyczynia się do przyswajania żelaza). Syrop daktylowy to także znakomite źródło potasu, fosforu i magnezu, znajdują się w nim również: cynk, chrom, sód, żelazo, wapń, mangan. Związki obecne w daktylach to silne przeciwutleniacze, które chronią nas przed atakiem wolnych rodników, a tym samym zabezpieczają przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów oraz przed przedwczesnym starzeniem. W daktylach na uwagę zasługują też naturalne
salicylany, które przeciwdziałają zakrzepom, pomagają uporać się z bólem i pobudzają do pracy jelita - mają działanie podobne do aspiryny.
Syrop daktylowy działa antybakteryjnie
Daktyle regulują przemianę materii, wzmacniają organizm, pomagają ukoić skołatane nerwy, obniżają poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, działają przeciwzapalnie, regulują pracę serca, a przy tym stanowią naturalne źródło energii, dlatego polecane są osobom aktywnym fizycznie. Uważa się je za afrodyzjak. Z informacji naukowych opublikowanych w serwisie ScienceDaily.com wynika, że spożywanie syropu daktylowego działa antybakteryjnie, pomagając uporać się m.in. z takimi bakteriami jak pałeczka okrężnicy (Escherichia coli), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) oraz gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus). Odkryto, że pod tym względem syrop daktylowy działa skuteczniej niż chwalony miód Manuka. Dzieje się tak za sprawą obecnych w nim związków fenolowych.
Jak wybrać najlepszy?
Szukaj go w sklepach ze zdrową żywnością oraz dobrze zaopatrzonych supermarketach i delikatesach. Kosztuje ok.10 zł za 350 g. Można go również zrobić samemu - dobra wiadomość jest taka, że przepis jest bardzo prosty. Weź daktyle (bez pestek) i namocz je w gorącej wodzie (przez minimum dwie godziny). Następnie całość porządnie zmiksuj i przecedź, żeby uzyskać klarowny syrop. Tak przygotowany produkt przechowuj w lodówce do kilku dni. Dobrej jakości syrop daktylowy nie ulega krystalizacji - zachowuje płynną konsystencję. Mogą go stosować kobiety w ciąży.
RAF/Kuchnia WP