Syrop daktylowy zamiast cukru
Do czego się przyda?
Uznawany za szkodliwy cukier biały ma wielu godnych następców. Stewia, ksylitol (cukier brzozowy), erytrytol, melasa to jedne z jego najpopularniejszych zamienników. Na uwagę zasługuje również syrop klonowy oraz syrop daktylowy.
Uznawany za szkodliwy cukier biały ma wielu godnych następców. Stewia, ksylitol (cukier brzozowy), erytrytol, melasa to jedne z jego najpopularniejszych zamienników. Na uwagę zasługuje również syrop klonowy oraz syrop daktylowy. Ten drugi ma intensywny smak, który znakomicie komponuje się z napojami, naleśnikami, jogurtami i... mięsem. A przy tym jest korzystny dla zdrowia. Daktyle, czyli owoce daktylowca właściwego zwanego również palmą daktylową, należą do zdrowej żywności. Można je zjadać na surowo i po przetworzeniu. W 100 g świeżych daktyli mamy ponad 2 g białka, ponad 8 g błonnika, niewiele tłuszczu i ok. 20 g wody. Daktyle są bogate w węglowodany - zawierają ich ponad 70 proc., czyli najwięcej ze wszystkich owoców. To przekłada się na kaloryczność - 100-gramowa porcja daktyli ma 277 kcal.