Minipizze z papryką i czerwoną cebulką
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy *Dodatki: *200 g startej mozzarelli, 2 czerwone papryki, 2 czerwone cebule, rozmaryn, sos pomidorowy
Przygotowanie: drożdże, sól, mąkę i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy jajko, wodę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je 8 części i formujemy z niego małe placki. Każdy smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Paprykę i cebulę drobno kroimy. Układamy na plackach i posypujemy startym serem mozzarella. Posypujemy świeżym lub suszonym rozmarynem. Układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.