Sylwestrowe przekąski prosto z pieca

x

Obraz

/ 8Udane przyjęcie w domu

Obraz
© 123RF.COM

Przekąski na sylwestrowe przyjęcie muszą być efektowne, ale też łatwe do zrobienia. Najlepiej zorganizować szwedzki stół i poustawiać na nim sałatki, koreczki i dania na jeden kęs, tzw. finger food. Przyda się deska serów oraz półmisek wędlin i świeża bagietka. Do tego koniecznie oliwki, kapary i surowe warzywa pokrojone w słupki, które świetnie komponują się z dipami i sosami. Taki zestaw imprezowy to podstawa. My przygotowaliśmy dla was wspaniałe przepisy na dania z pieca, które można zrobić bardzo szybko. Podane na ciepło, będą świetną przekąską do piwa i wina.

/ 8Skrzydełka z kurczaka w miodzie i imbirze

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 kg skrzydełek z kurczaka, 180 ml keczupu pikantnego, 125 g miodu, 75 ml sosu sojowego, 3 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki brązowego cukru, 3 cm korzenia świeżego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy keczup, miód, musztardę, oliwę, cukier, imbir i sos sojowy. Mieszamy, polewamy skrzydełka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

/ 8Minipizze z papryką i czerwoną cebulką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy *Dodatki: *200 g startej mozzarelli, 2 czerwone papryki, 2 czerwone cebule, rozmaryn, sos pomidorowy

Przygotowanie: drożdże, sól, mąkę i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy jajko, wodę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je 8 części i formujemy z niego małe placki. Każdy smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Paprykę i cebulę drobno kroimy. Układamy na plackach i posypujemy startym serem mozzarella. Posypujemy świeżym lub suszonym rozmarynem. Układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

/ 8Hot dogi z ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 6 parówek, 1 jajko, opcjonalnie sezam lub czarnuszka do posypania

Przygotowanie: ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy na prostokąty. Parówki kroimy na cztery części. Układamy je na kawałkach ciasta francuskiego, zwijamy i sklejamy końce. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy z sosem czosnkowym.

/ 8Zawijasy z wędzonym boczkiem

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 opakowanie wędzonego boczku w plasterkach, kilka plasterków żółtego sera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oregano

Przygotowanie: ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Układamy plastry boczku, następnie plasterki żółtego sera. Ciasto zawijamy w rulon. Tniemy ostrym nożem na małe kawałki (ok. 3 cm). Układamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

/ 8Szaszłyki z krewetek na ostro

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *250 g krewetek tygrysich, 1 czerwona papryka, pół świeżego ananasa, sok z 1 limonki, oliwa z oliwek, pieprz, sól, papryczka chilli w proszku, ząbek czosnku, garść posiekanej pietruszki

*Przygotowanie: *Świeże krewetki osuszamy i nacinamy u góry. Wrzucamy do miski i marynujemy: dodajemy 3 łyżki oliwy, sok z limonki, sól, pieprz i szczyptę papryczki chilli. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i pietruszkę. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian paprykę, krewetki i ananasa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut lub obsmażamy na grillu elektrycznym.

/ 8Faszerowane pieczarki z fetą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 1/2 kostki sera feta, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki prażonej cebulki, sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z marchwią. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę fetę. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

/ 8Wytrawne babeczki z zielonymi oliwkami i serem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 1/2 szklanki zielonych oliwek pokrojonych w plasterki, 8 pokrojonych suszonych pomidorów, 150 g pokrojonego sera feta, sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, jajka. Wlewamy olej. Dodajemy oliwki, suszone pomidory, ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Foremki do muffinków wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości