Sylwestrowe przekąski prosto z pieca
x
Udane przyjęcie w domu
Przekąski na sylwestrowe przyjęcie muszą być efektowne, ale też łatwe do zrobienia. Najlepiej zorganizować szwedzki stół i poustawiać na nim sałatki, koreczki i dania na jeden kęs, tzw. finger food. Przyda się deska serów oraz półmisek wędlin i świeża bagietka. Do tego koniecznie oliwki, kapary i surowe warzywa pokrojone w słupki, które świetnie komponują się z dipami i sosami. Taki zestaw imprezowy to podstawa. My przygotowaliśmy dla was wspaniałe przepisy na dania z pieca, które można zrobić bardzo szybko. Podane na ciepło, będą świetną przekąską do piwa i wina.
Skrzydełka z kurczaka w miodzie i imbirze
*Składniki: *1 kg skrzydełek z kurczaka, 180 ml keczupu pikantnego, 125 g miodu, 75 ml sosu sojowego, 3 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki brązowego cukru, 3 cm korzenia świeżego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy keczup, miód, musztardę, oliwę, cukier, imbir i sos sojowy. Mieszamy, polewamy skrzydełka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Minipizze z papryką i czerwoną cebulką
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki letniej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy *Dodatki: *200 g startej mozzarelli, 2 czerwone papryki, 2 czerwone cebule, rozmaryn, sos pomidorowy
Przygotowanie: drożdże, sól, mąkę i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy jajko, wodę i wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski. Przykrywamy ciasto lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je 8 części i formujemy z niego małe placki. Każdy smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Paprykę i cebulę drobno kroimy. Układamy na plackach i posypujemy startym serem mozzarella. Posypujemy świeżym lub suszonym rozmarynem. Układamy na blasze i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Hot dogi z ciasta francuskiego
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 6 parówek, 1 jajko, opcjonalnie sezam lub czarnuszka do posypania
Przygotowanie: ciasto francuskie rozwijamy na blacie i dzielimy na prostokąty. Parówki kroimy na cztery części. Układamy je na kawałkach ciasta francuskiego, zwijamy i sklejamy końce. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podajemy z sosem czosnkowym.
Zawijasy z wędzonym boczkiem
*Składniki: *1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 opakowanie wędzonego boczku w plasterkach, kilka plasterków żółtego sera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oregano
Przygotowanie: ciasto francuskie rozkładamy. Smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Układamy plastry boczku, następnie plasterki żółtego sera. Ciasto zawijamy w rulon. Tniemy ostrym nożem na małe kawałki (ok. 3 cm). Układamy na blaszce i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Szaszłyki z krewetek na ostro
*Składniki: *250 g krewetek tygrysich, 1 czerwona papryka, pół świeżego ananasa, sok z 1 limonki, oliwa z oliwek, pieprz, sól, papryczka chilli w proszku, ząbek czosnku, garść posiekanej pietruszki
*Przygotowanie: *Świeże krewetki osuszamy i nacinamy u góry. Wrzucamy do miski i marynujemy: dodajemy 3 łyżki oliwy, sok z limonki, sól, pieprz i szczyptę papryczki chilli. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i pietruszkę. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian paprykę, krewetki i ananasa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut lub obsmażamy na grillu elektrycznym.
Faszerowane pieczarki z fetą
Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 1/2 kostki sera feta, 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki prażonej cebulki, sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z marchwią. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę fetę. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Wytrawne babeczki z zielonymi oliwkami i serem
Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 1/2 szklanki zielonych oliwek pokrojonych w plasterki, 8 pokrojonych suszonych pomidorów, 150 g pokrojonego sera feta, sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, jajka. Wlewamy olej. Dodajemy oliwki, suszone pomidory, ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Foremki do muffinków wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.