Marynaty lub pikle
W każdym domu można było znaleźć słoiki wypełnione marynowanymi ogórkami, grzybkami czy też piklami. Wykładano je na półmiski lub do niewielkich miseczek. Pojawiały się na stole zawsze wtedy, kiedy gościła na nim czysta wódka.
Domowe pikle powstają w bardzo podobny sposób jak marynowane warzywa. Z tą różnicą, że zanim przełoży się je do słoików, należy je lekko zasolić, wymieszać i odstawić, aby puściły sok. Po jego odlaniu przekłada się warzywa do słoików i zalewa tradycyjną zalewą octową. Najczęściej w taki sposób robiło się duże, przerośnięte ogórki, które nie nadawały się już do kiszenia. Wystarczyło je obrać, przekroić i usunąć pestki, których takie ogórki mają sporo. Po wydrążeniu pokroić w mniejsze kawałki, posolić, odstawić, aby puściły sok, a następnie po odlaniu soku, przełożyć do słoików. Zalać marynatą i pasteryzować przez kilka minut. Gotowe najlepiej dodać do sałatki.