Ryba po grecku
Ryba po grecku, jak powszechnie wiadomo, nie ma z Grecją nic wspólnego. Potrawa ta jest jednak bardzo popularna w naszym kraju, szczególnie podczas świąt. Zamiast smażonej ryby, często w panierce z bułki tartej, możemy wykorzystać rybę gotowaną na parze. Będzie zdrowiej. Składniki: kilka filetów białej ryby (dorsz, morszczuk), marchewka, pietruszka, seler, świeże pomidory, papryka, cebula, czosnek, tymianek suszony, sól i pieprz. Rybę oprószamy solą i pieprzem, gotujemy na parze kilka minut. Warzywa korzeniowe obieramy, ścieramy na tarce, pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy warzywa, przyprawy i podsmażamy chwilę. Dolewamy trochę wody i gotujemy wszystko, aż warzywa zmiękną. Powstałym sosem polewamy rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.