Pierogi z kapustą w cieście gryczanym
Jeśli chcemy "odchudzić" tradycyjne pierogi, do ich przygotowania wykorzystajmy mieszankę zwykłej mąki z gryczaną. Dzięki temu dostarczymy organizmowi dodatkowego błonnika, a pierogi będą lepiej strawne. Potrzebujemy: szklankę mąki pszennej, szklankę mąki gryczanej, kapustę kiszoną, kilka grzybów suszonych, sól, pieprz i wodę. Z obu rodzajów mąki, soli i wody zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na kilkanaście minut. Kapustę odsączamy, dodajemy do niej pokrojone w paski namoczone wcześniej grzyby i pieprz. Gotujemy, aż grzyby i kapusta zmiękną i mielimy je w maszynce do mięsa. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie.