Domowy chleb z programu "Bake Off - Ale Ciacho"
Składniki: 200 g zaczynu Poolish*, ok. 500 g mąki pszennej typ 750, 250 ml wody, 1 płaska łyżka stołowa miodu lipowego, 1 płaska łyżka stołowa soli, 1/2 łyżeczki drożdży instant. Dodatkowo: odrobina oleju, mąka do podsypania.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce lub mikserze. Postaraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo chleb wyjdzie zbity. Wyrabiaj ciasto, aż będzie błyszczące i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do posmarowanej olejem miski i posmaruj z wierzchu delikatnie olejem. Miskę zakryj ściereczką lub folią. Pozostaw ciasto do wyrastania do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie wyjmij ciasto z miski i delikatnie rozpłaszcz i złóż na trzy, jakbyś chciał złożyć list przed wsadzeniem do koperty. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik z kamieniem w środku do 245 stopni. Delikatnie uformuj z ciasta bochenek, uważając, żeby nie odgazować za bardzo ciasta. Bochenek ułóż w obficie wysypanym mąką koszyczku do wyrastania. Posyp mąką z wierzchu i przykryj ściereczką. Pozostaw do dalszego wyrastania. Spryskaj wnętrze piekarnika wodą, aby w środku wytworzyła się para. Kiedy chleb wyrośnie, ostrożnie przenieś go na drewnianą łopatę (również wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Możesz naciąć ciasto. Zsuń chleb
na kamień (jeśli używasz papieru, razem z papierem). Po 15 minutach obniż temperaturę w piekarniku do 225 stopni. Piecz kolejne 30 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (postukaj w niego palcem od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, jest gotowy). Spryskaj skórkę wodą. Wystudź chleb na kratce.
Zaczyn Poolish: 1 szklanka wody niechlorowanej, 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 szklanka mąki chlebowej 750 2 łyżki mąki razowej, 2 łyżki mąki żytniej.
Składniki starannie wymieszać i przykryte odstawić najlepiej na około 12 godzin.