Światowy Dzień Chleba - tak wybierzesz bochenek idealny

None

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Chleb na polskim stole

Obraz
© Shutterstock.com

Jemy go na śniadanie, w ramach przekąski w ciągu dnia, a nierzadko również na kolację. Chleb to podstawa kanapek, dodatek do zup czy bigosu. Może być również bazą zapiekanek czy pełnić formę jadalnej miseczki. I chociaż nadal najpopularniejszy jest ten z mąki pszennej, to pod wpływem mody na racjonalne odżywianie coraz chętniej sięgamy po wyroby z mąki żytniej czy produkty z pełnego ziarna. Z okazji dnia chleba, podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie tego produktu, jak upiec go w domu i co zrobić z czerstwego bochenka.

/ 5Nie daj się oszukać

Obraz
© Fotolia

Każdy chleb powinien mieć dobrze widoczny skład na etykiecie. Podstawowymi składnikami są woda, mąka, sól, zakwas lub drożdże. Spulchniacze, stabilizatory i substancje zagęszczające powinny wzbudzić naszą czujność i takiego pieczywa lepiej nie kupować. Wybierając chleb warto przeprowadzić test konsystencji - za pomocą jednorazowych rękawiczek nacisnąć skórkę chleba - jeśli ta elastycznie pracuje, to znak, że nie ma w chlebie spulchniaczy. Innym znakiem jakości będzie kolor - wnętrze powinno być brunatno-brązowy, a skórka koloru złotego, delikatnie popękana.

/ 5Domowy chleb z programu "Bake Off - Ale Ciacho"

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g zaczynu Poolish*, ok. 500 g mąki pszennej typ 750, 250 ml wody, 1 płaska łyżka stołowa miodu lipowego, 1 płaska łyżka stołowa soli, 1/2 łyżeczki drożdży instant. Dodatkowo: odrobina oleju, mąka do podsypania.

Wymieszaj wszystkie składniki w misce lub mikserze. Postaraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo chleb wyjdzie zbity. Wyrabiaj ciasto, aż będzie błyszczące i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do posmarowanej olejem miski i posmaruj z wierzchu delikatnie olejem. Miskę zakryj ściereczką lub folią. Pozostaw ciasto do wyrastania do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie wyjmij ciasto z miski i delikatnie rozpłaszcz i złóż na trzy, jakbyś chciał złożyć list przed wsadzeniem do koperty. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik z kamieniem w środku do 245 stopni. Delikatnie uformuj z ciasta bochenek, uważając, żeby nie odgazować za bardzo ciasta. Bochenek ułóż w obficie wysypanym mąką koszyczku do wyrastania. Posyp mąką z wierzchu i przykryj ściereczką. Pozostaw do dalszego wyrastania. Spryskaj wnętrze piekarnika wodą, aby w środku wytworzyła się para. Kiedy chleb wyrośnie, ostrożnie przenieś go na drewnianą łopatę (również wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Możesz naciąć ciasto. Zsuń chleb
na kamień (jeśli używasz papieru, razem z papierem). Po 15 minutach obniż temperaturę w piekarniku do 225 stopni. Piecz kolejne 30 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (postukaj w niego palcem od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, jest gotowy). Spryskaj skórkę wodą. Wystudź chleb na kratce.

Zaczyn Poolish: 1 szklanka wody niechlorowanej, 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 szklanka mąki chlebowej 750 2 łyżki mąki razowej, 2 łyżki mąki żytniej.
Składniki starannie wymieszać i przykryte odstawić najlepiej na około 12 godzin.

/ 5Zdrowsza wersja chleba

/ 5Sposób na czestwy bochenek

Obraz
© Shutterstock.com

Zdarza się, że nie wykorzystujemy w pełni pieczywa, które kupiliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Aby nie wylądował w koszu i się nie zmarnował, może zrobić z niego pyszną zapiekankę.

Wystarczy ponacinać pieczywo na skos, tworząc kratkę. A do środka powkładać starty ser, zioła i kawałki zimnego masła. Po ok. 20 minutach w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, będziemy mogli podać rodzinie aromatyczny chlebek niczym prosto z piekarni.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki