Suszone pomidory kiedyś i dziś
Suszone pomidory to wynalazek Włochów i to właśnie im powinniśmy za niego szczerze podziękować. Poprzez suszenie zachowują one smak, nabierają charakteru i dostarczają cenne składniki odżywcze, nawet po kilku miesiącach po ususzeniu, kiedy to o świeżych pomidorach możemy tylko pomarzyć.
Kiedyś rozkładano pomidory na dachach włoskich domów i suszyło na słońcu. Do dziś stosuje się tę metodę, ale aby zaoszczędzić czas, coraz częściej dachy zostają zastąpione przez ruszty, a słońce przez piekarnik. Jednak to te pomidory, które leżakowały przynajmniej 10 dni wystawione na działanie promieni słonecznych, są najzdrowsze i najsmaczniejsze. A czy wiesz, że aby otrzymać kilogram suszonych pomidorów, potrzebne jest ponad 10 kg tych świeżych? To dlatego za gotowy produkt czasem musimy słono zapłacić.