Mniej wartościowe niż świeże?
Grzyby w ponad 90 proc. składają się z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne, ale jednocześnie uważane za mało wartościowe. Po ususzeniu grzyby zyskują jednak więcej zalet, ponieważ tracą wodę, a skoncentrowaniu ulegają ich cenne składniki mineralne, zwłaszcza wapń (podstawowy materiał budulcowy kości i zębów), selen (chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy), fosfor (wspomaga pracę mózgu) i potas (reguluje gospodarkę wodną organizmu i pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie).
Dzięki zwiększonej zawartości enzymów suszone grzyby pobudzają apetyt i wspomagają procesy trawienia. Jednocześnie stają się bardziej kaloryczne niż świeże (100 g suszonych borowików dostarcza ok. 230 kcal, podczas gdy taka sama ilość produktu przed przeróbką ma zaledwie 35 kcal).