Buraki
Niedoceniane warzywa powoli wracają do łask. Dania z nich przygotowane, a przede wszystkim sok, wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają wydalanie niebezpiecznej homocysteiny. Ponadto sok błyskawicznie obniża wysokie ciśnienie, a stan taki utrzymuje się aż do dnia następnego.
Warzywa te nie zawierają zbyt wiele witamin (jedynie A, C i z grupy B), ale za to dostarczają mnóstwa minerałów: żelaza, potasu, magnezu, wapnia, kobaltu, manganu, boru. W ich składzie znajduje się również kwas foliowy, dlatego poleca się je szczególnie kobietom w ciąży. Skutecznie odkwaszają i oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii, zwiększają odporność i wytrzymałość. Z kolei betanina, barwnik któremu buraki zawdzięczają swój kolor, chroni przed rakiem, a niektóre badania dowodzą nawet, że przyczynia się do poprawy stanu osób, które już zachorowały na nowotwór.