Super jedzenie - najzdrowsze polskie produkty
Truskawki
Mianem "super food" określa się naturalne produkty bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Ich regularna konsumpcja wspomaga leczenie i przeciwdziała powstawaniu wielu chorób. Jednak prawie wszystkie prozdrowotne smakołyki, w tym jagody goji, nasiona chia, sok z noni czy orzechy macadamia mają obce pochodzenie i ich cena często przewyższa możliwości finansowe statystycznego Polaka. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że tzw. super żywność to nie tylko egzotyczne rarytasy. Na polskich straganach czy ogródkach również znajdziemy cenne składniki, które warto włączyć do codziennego menu.
Mianem "super food" określa się naturalne produkty bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. Ich regularna konsumpcja wspomaga leczenie i przeciwdziała powstawaniu wielu chorób. Jednak prawie wszystkie prozdrowotne smakołyki, w tym jagody goji, nasiona chia, sok z noni czy orzechy macadamia mają obce pochodzenie i ich cena często przewyższa możliwości finansowe statystycznego Polaka. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że tzw. super żywność to nie tylko egzotyczne rarytasy. Na polskich straganach czy ogródkach również znajdziemy cenne składniki, które warto włączyć do codziennego menu.
Sezonowe i pyszne truskawki to jedne z owoców, które bez wątpienia należą do grona super jedzenia. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, a dodatkowo w ich składzie znajduje się witaminy A, B1, B2, B3, PP, a także wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez i mangan. Produkty te aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Korzystnie wpływają na pracę wątroby oraz wydzielanie żółci. Naukowo dowiedziono, że dzięki zawartości kwasu elegonowego działają antynowotworowo. Truskawki są również bogatym źródłem pektyn, czyli błonnika wspomagającego przemianę materii i pozwala oczyścić jelita z resztek pokarmowych.