Jagody Acai
Pochodząca z deszczowych lasów Amazonii w swojej ciemnofioletowej skórce ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie (odpowiedzialnych m.in. za opóźnienie procesów starzenia). Sam owoc jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, omega-6 i omega-9, które obniżają cholesterol, zmniejszają ryzyko cukrzycy, ujędrniają skórę i utrzymują w dobrym zdrowiu układ sercowo-naczyniowy. Zawierają szereg aminokwasów i witamin (A, B1, B2, B3, C i E), a do tego potas, wapno, magnez, miedź i cynk. Jagody dobrze wpływają też na regenerację komórek i na zdrowie oczu. W Polsce możemy je kupić w postaci soku lub proszku, z którego można zrobić napój. Dostępne są też tabletki.
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu