Super jedzenie na zdrowie
Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.
Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.
Chociaż większość z nich jest nam dobrze znana (m.in. borówki, brokuły, czosnek, fasola, jabłka, pomarańcze, pomidory, orzechy włoskie, soja czy szpinak) to na uwagę zasługuje także mniej popularne, chociaż bardzo wysoko notowane roślinne pożywienie. Prezentujemy 5 z nich, które są naturalnym źródłem minerałów, witamin, enzymów, protein, koenzymów, antyoksydantów, polisacharydów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i błonnika.
qk/mmch
Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu