Super jedzenie na zdrowie

Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.

Obraz

/ 6Super jedzenie na zdrowie

Obraz
© archiwum

Zdaniem ekspertów na miano "superfood" zasługuje wiele produktów żywieniowych. Jego zwolennicy przekonują, że włączając je do swojej diety możemy zapobiegać i walczyć z takimi chorobami jak alergie, bezsenność, depresja, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca a nawet nowotwory.

Chociaż większość z nich jest nam dobrze znana (m.in. borówki, brokuły, czosnek, fasola, jabłka, pomarańcze, pomidory, orzechy włoskie, soja czy szpinak) to na uwagę zasługuje także mniej popularne, chociaż bardzo wysoko notowane roślinne pożywienie. Prezentujemy 5 z nich, które są naturalnym źródłem minerałów, witamin, enzymów, protein, koenzymów, antyoksydantów, polisacharydów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i błonnika.

qk/mmch

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Jagody Acai

Obraz
© archiwum

Pochodząca z deszczowych lasów Amazonii w swojej ciemnofioletowej skórce ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie (odpowiedzialnych m.in. za opóźnienie procesów starzenia). Sam owoc jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, omega-6 i omega-9, które obniżają cholesterol, zmniejszają ryzyko cukrzycy, ujędrniają skórę i utrzymują w dobrym zdrowiu układ sercowo-naczyniowy. Zawierają szereg aminokwasów i witamin (A, B1, B2, B3, C i E), a do tego potas, wapno, magnez, miedź i cynk. Jagody dobrze wpływają też na regenerację komórek i na zdrowie oczu. W Polsce możemy je kupić w postaci soku lub proszku, z którego można zrobić napój. Dostępne są też tabletki.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Jagody Goji

Obraz
© archiwum

Rosną na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Można je także uprawić w naszym klimacie. Są kompletnym źródłem białka, mają trzykrotnie więcej żelaza niż szpinak, 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, a liczbą karetonoidów (w tym karotenu) biją na głowę nawet marchewkę. Do tego są bogatym źródłem aminokwasów, pierwiastków śladowych i witamin jak B1, B2, B6 oraz witamina E. Mają działanie przeciwzapalne, obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają system odpornościowy i spowalniają proces starzenia. Od dawien dawna w medycynie chińskiej jagody goji polecane były na poprawę wzroku, a w w Azji używano ich do leczenia cukrzycy.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Aloe vera

Obraz
© archiwum

Roślina popularnie zwana aloesem w swoich liściach ma żel pełen witamin (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E i K), wapna, magnezu, cynku, selenu, chromu, aminokwasów, błonnika, enzymów i steroli. Wspomaga i oczyszcza układ trawienny, pomaga pozbyć się wrzodów, zaparć, czy zespołu jelita drażliwego. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne oraz łagodzi ból stawów. Do tego obniża poziom cholesterolu i ciśnienia, a także zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej. Zajmuje też silną pozycję w diecie antynowotworowej.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Maca (Lepidium meyenii)

Obraz
© archiwum

Maca, znana w peruwiańskich Andach od kilku tysięcy lat. Jej bulwy spożywa się w stanie surowym, upieczone, suszone lub w postaci dżemu. Zazwyczaj sprzedawana jest jednak po wysuszeniu i sproszkowaniu. Jej korzeń jest bogaty w cały szereg składników odżywczych takich jak aminokwasy, witaminy (A, B1, B2, B6, C, E), kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, miedź, cynk, wapno, sód i mangan. Do tego błonnik i białko. Doskonale wpływa na umysł, zapobiega osteoporozie i zapaleniu stawów. Poprawia też zapamiętywanie i przyswajanie informacji, a do tego działa antydepresyjnie. Sprawdza się też przy niedożywieniu i anemii, bo powoduje przyrost masy ciała.

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

/ 6Komosa ryżowa

Obraz
© archiwum

Przez Inków nazywana była "matką zbóż". Kształtem i smakiem przypomina bowiem ziarno zbóż, chociaż nim nie jest. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Komosa ryżowa jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, oraz błonnika pokarmowego. wzmacnia cały organizm, szczególnie nerki (pobudza i rozgrzewa funkcje ciała) oraz funkcje osierdzia. Dzięki saponinom zawartym w łupinie działa również przeciwalergicznie i przeciwzakrzepowo. Z drugiej strony ich obecność powoduje, że przed gotowaniem trzeba ziarna dokładnie wypłukać, bo inaczej będą gorzkie.

qk/mmch

Polecamy również:
Młodość na talerzu Młodość na talerzu

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce