Zdrowy kawał mięsa
Choć strusina to mięso z ptaka bliżej jej do wołowiny niż kurczaka czy indyka. Ma podobny do wołowiny kolor i smak - choć jest słodsze i bardziej delikatne, a jednak zawiera znaczniej mniej tłuszczu. Mięso strusia jest nawet chudsze od kurczaka. Ma też niską zawartość cholesterolu czy kwasów nasyconych. Równocześnie zawiera mało sodu, więc może być z powodzeniem jedzone przez osoby z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia.
Jest stosunkowo bogate w kwas arachidonowy, niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego oraz wzmacnia odporność. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia alergii. Zapotrzebowanie człowieka na ten kwas tłuszczowy jest najwyższe w okresie niemowlęctwa, u kobiet ciężarnych i karmiących matek oraz osób w podeszłym wieku.
Biorąc pod uwagę właściwości tego mięsa, z całą pewnością warto przynajmniej od czasu do czasu, skusić się na ten wciąż jeszcze dość ekskluzywny towar. Wiele osób rezygnuje jednak, bo zwyczajnie nie wie, jak je przyrządzić. Tymczasem strusinę można potraktować jak wołowinę. Polędwica ze strusia nie ustępuje polędwicy wołowej pod względem delikatności i smaku. Warto też przygotować od czasu do czasu gulasz ze strusiny, burgery czy pieczeń.