Struś na talerzu - nowy trend w polskiej kuchni
Struś warty swojej ceny
To jedno z najzdrowszych mięs na świecie. Czerwonej barwy, o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, bogate w białko i żelazo. Mowa o mięsie strusia. Strusina jest w naszym kraju coraz bardziej popularna, choć dużą przeszkodą w jej upowszechnieniu jest cena, która może osiągnąć nawet 100 złotych za kilogram. Biorąc pod uwagę, że kilogram kurczaka jest ok. 10 razy tańszy - nic dziwnego, że po mięso strusia sięgamy znacznie rzadziej. Jednak może się to zmienić. W Polsce jest kilkaset ferm, na których hodowane są te zwierzęta, a wiadomo, że im większa podaż tym niższa cena. Równocześnie coraz głośniej mówi się o zaletach strusiny, a liczba konsumentów, którzy są gotowi zapłacić więcej za produkt dobrej jakości, rośnie.
To jedno z najzdrowszych mięs na świecie. Czerwonej barwy, o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu, bogate w białko i żelazo. Mowa o mięsie strusia.
Strusina jest w naszym kraju coraz bardziej popularna, choć dużą przeszkodą w jej upowszechnieniu jest cena, która może osiągnąć nawet 100 złotych za kilogram. Biorąc pod uwagę, że kilogram kurczaka jest ok. 10 razy tańszy - nic dziwnego, że po mięso strusia sięgamy znacznie rzadziej. Jednak może się to zmienić. W Polsce jest kilkaset ferm, na których hodowane są te zwierzęta, a wiadomo, że im większa podaż tym niższa cena. Równocześnie coraz głośniej mówi się o zaletach strusiny, a liczba konsumentów, którzy są gotowi zapłacić więcej za produkt dobrej jakości, rośnie.