Czy stewia może być niebezpieczna?
Większość dodatków do żywności ma określaną bezpieczną dawkę dzienną, czyli w skrócie ADI. Norma dla glikozydów stewiolowych, w przeliczeniu na czysty stewiol, została ustalona na 4 mg/kg ciała na dobę. W przeliczaniu na glikozydy stewiolowe to około 11 mg/kg ciała na dobę. Wygląda na mało? Dla osoby ważącej 70 kg to dawka odpowiadająca ponad 215 gramom cukru. Mało kto używa dziennie szklankę cukru - to ponad 43 łyżeczki!
Badania przeprowadzone przez JECFA (Joint Experts Committee on Food Additives) w celu określenia poziomu ADI wykazały, że nawet spożycie 100 razy wyższej dawki glikozydów stewiolowych niż dzienna bezpieczna dawka, nie ma negatywnego wpływu na zdrowie człowieka. Badania nie wykazały działania rakotwórczego, negatywnego wpływu na płodność ani zmiany genów pod wpływem glikozydów.