Ostatnie szlify
Każdy stek po grillowaniu powinien odpocząć około 5-10 minut. - Chodzi o to, by włókna mięsa rozluźniły się i rozszerzyły, przez co soki zawarte w mięsie rozprowadzą się równomiernie po całym steku. Wtedy danie nabiera doskonałej równowagi między kruchością a soczystością – mówi Piotr Makosz. Z czym podawać steki? - W zależności od indywidualnych preferencji można podawać tylko z sosami takimi jak RWS, Blue Cheese, pieprzowym. Steki komponują się dobrze także z innymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami z solą morską, grillowanymi warzywami czy z rukolą z parmezanem – dodaje menadżer. Jakie steki najczęściej zamawiamy w restauracjach? - Wszystko jest kwestią gustu, jeszcze do niedawna najczęściej zamawialiśmy steki mocno wysmażone, które wydawały się "najbezpieczniejsze", jednak wraz z poszerzaniem wiedzy kulinarnej zaczynamy próbować wszystkich stopni wysmażenia, łącznie ze stekami Blue – podsumowuje.