Stek doskonały. To nie takie trudne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jakie mięso wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie idealnie wysmażonego steku to prawdziwa sztuka. Jednak wystarczy poznać kilka zasad, by zaskoczyć swoich gości podczas imprezy przy grillu. Piotr Makosz, menadżer lubelskiej restauracji Stół i wół, zdradza, jakie wybrać mięso i o czym powinniśmy pamiętać przyrządzając steki.

- Obecnie wybór mięsa nie powinien być problemem, dostępność wołowiny na polskim rynku jest bardzo dobra, można wybierać pomiędzy najsłynniejszymi stekami z japońskiej wołowiny Wagyu, stekami pochodzącymi ze znanych krów ras mięsnych: Angus, Hareford, Limousine, Charolaise – mówi Piotra Makosz. Dobry stek powinien charakteryzować się tzw. marmurkowatością mięsa. Co to takiego? - Duża ilość przerostów tłuszczowych, które są nośnikiem smaku i dodatkowo zapobiegają nadmiernemu wysychaniu steków podczas obróbki cieplnej. I jedna z najważniejszych uwag – steki powinny być świeże, a nie mrożone – dodaje.
Zobacz przepis na idealny stek:

/ 5Zanim trafi na patelnię

Obraz
© 123RF.COM

Steki wołowe nie potrzebują specjalnego przygotowania do smażenia czy grillowania.- Wielu kucharzy preferuje jednak posmarowanie steku oliwą z oliwek, co zapobiega przywieraniu do rusztu – tłumaczy ekspert. - Steków nie marynujemy, jedyne przyprawy to sól i pieprz, które są używane dopiero po przyrządzeniu steku, a przed podaniem na stół. W ostatniej fazie smażenia lub grillowania polecamy położyć na steku odrobinę masła. Wydobędzie ono głębię smaku mięsa - dodaje. Grill czy patelnia? - Zasadniczo obie metody są powszechnie stosowane, jednak w opinii wielu doświadczonych kucharzy przygotowywanie steków na grillu węglowym podnosi walory smakowe mięsa oraz jego aromat. Stek można obracać co minutę, aby zamknąć pory i nie dopuścić do wypłynięcia soków, dzięki czemu będzie kruchy i soczysty. Należy pamiętać, że im większy stek, tym czas przygotowania będzie dłuższy – radzi Piotr Makosz.

/ 5Jakie są stopnie wysmażenia?

Obraz
© 123RF.COM

Doświadczony kucharz rozpozna stopień wysmażanie, naciskając na stek. - Im twardszy stek, tym jest lepiej wysmażony. Jednak najbardziej miarodajna metoda to pomiar temperatury mięsa w środku – wyjaśnia menadżer restauracji Stół i wół w Lublinie. - To właśnie temperatura określa stopień wysmażenia. Nie wolno oceniać stopnia wysmażenia po kolorze mięsa, bo może on różnić się dla różnych ras i czasu sezonowania. Wyróżniamy następujące stopnie wysmażenia: blue 38-42 stopni, rare 42-46 stopni, medium rare 48-54 stopni, medium 56-62 stopni, medium well 64-68 stopni, well done powyżej 71 stopni.

/ 5Czas smażenia

Obraz
© 123RF.COM

Stek o wadze 200 g i grubości 2 cm:

  • blue - ok. 1 min z każdej strony, będzie delikatnie przypieczony z zewnątrz i surowy w środku,
  • krwisty (rare) – po 1-2 min. z każdej strony,
  • średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony,
  • średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony,
  • dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej.

/ 5Ostatnie szlify

Obraz
© 123RF.COM

Każdy stek po grillowaniu powinien odpocząć około 5-10 minut. - Chodzi o to, by włókna mięsa rozluźniły się i rozszerzyły, przez co soki zawarte w mięsie rozprowadzą się równomiernie po całym steku. Wtedy danie nabiera doskonałej równowagi między kruchością a soczystością – mówi Piotr Makosz. Z czym podawać steki? - W zależności od indywidualnych preferencji można podawać tylko z sosami takimi jak RWS, Blue Cheese, pieprzowym. Steki komponują się dobrze także z innymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami z solą morską, grillowanymi warzywami czy z rukolą z parmezanem – dodaje menadżer. Jakie steki najczęściej zamawiamy w restauracjach? - Wszystko jest kwestią gustu, jeszcze do niedawna najczęściej zamawialiśmy steki mocno wysmażone, które wydawały się "najbezpieczniejsze", jednak wraz z poszerzaniem wiedzy kulinarnej zaczynamy próbować wszystkich stopni wysmażenia, łącznie ze stekami Blue – podsumowuje.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości