Stek doskonały. To nie takie trudne

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jakie mięso wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie idealnie wysmażonego steku to prawdziwa sztuka. Jednak wystarczy poznać kilka zasad, by zaskoczyć swoich gości podczas imprezy przy grillu. Piotr Makosz, menadżer lubelskiej restauracji Stół i wół, zdradza, jakie wybrać mięso i o czym powinniśmy pamiętać przyrządzając steki.

- Obecnie wybór mięsa nie powinien być problemem, dostępność wołowiny na polskim rynku jest bardzo dobra, można wybierać pomiędzy najsłynniejszymi stekami z japońskiej wołowiny Wagyu, stekami pochodzącymi ze znanych krów ras mięsnych: Angus, Hareford, Limousine, Charolaise – mówi Piotra Makosz. Dobry stek powinien charakteryzować się tzw. marmurkowatością mięsa. Co to takiego? - Duża ilość przerostów tłuszczowych, które są nośnikiem smaku i dodatkowo zapobiegają nadmiernemu wysychaniu steków podczas obróbki cieplnej. I jedna z najważniejszych uwag – steki powinny być świeże, a nie mrożone – dodaje.
Zobacz przepis na idealny stek:

/ 5Zanim trafi na patelnię

Obraz
© 123RF.COM

Steki wołowe nie potrzebują specjalnego przygotowania do smażenia czy grillowania.- Wielu kucharzy preferuje jednak posmarowanie steku oliwą z oliwek, co zapobiega przywieraniu do rusztu – tłumaczy ekspert. - Steków nie marynujemy, jedyne przyprawy to sól i pieprz, które są używane dopiero po przyrządzeniu steku, a przed podaniem na stół. W ostatniej fazie smażenia lub grillowania polecamy położyć na steku odrobinę masła. Wydobędzie ono głębię smaku mięsa - dodaje. Grill czy patelnia? - Zasadniczo obie metody są powszechnie stosowane, jednak w opinii wielu doświadczonych kucharzy przygotowywanie steków na grillu węglowym podnosi walory smakowe mięsa oraz jego aromat. Stek można obracać co minutę, aby zamknąć pory i nie dopuścić do wypłynięcia soków, dzięki czemu będzie kruchy i soczysty. Należy pamiętać, że im większy stek, tym czas przygotowania będzie dłuższy – radzi Piotr Makosz.

/ 5Jakie są stopnie wysmażenia?

Obraz
© 123RF.COM

Doświadczony kucharz rozpozna stopień wysmażanie, naciskając na stek. - Im twardszy stek, tym jest lepiej wysmażony. Jednak najbardziej miarodajna metoda to pomiar temperatury mięsa w środku – wyjaśnia menadżer restauracji Stół i wół w Lublinie. - To właśnie temperatura określa stopień wysmażenia. Nie wolno oceniać stopnia wysmażenia po kolorze mięsa, bo może on różnić się dla różnych ras i czasu sezonowania. Wyróżniamy następujące stopnie wysmażenia: blue 38-42 stopni, rare 42-46 stopni, medium rare 48-54 stopni, medium 56-62 stopni, medium well 64-68 stopni, well done powyżej 71 stopni.

/ 5Czas smażenia

Obraz
© 123RF.COM

Stek o wadze 200 g i grubości 2 cm:

  • blue - ok. 1 min z każdej strony, będzie delikatnie przypieczony z zewnątrz i surowy w środku,
  • krwisty (rare) – po 1-2 min. z każdej strony,
  • średnio krwisty (medium rare) – po ok. 2-3 min. z każdej strony,
  • średnio wypieczony (medium) – ok. 3-5 min. z każdej strony,
  • dobrze wypieczony (well done) – ok. 6-8 min. z każdej strony i dłużej.

/ 5Ostatnie szlify

Obraz
© 123RF.COM

Każdy stek po grillowaniu powinien odpocząć około 5-10 minut. - Chodzi o to, by włókna mięsa rozluźniły się i rozszerzyły, przez co soki zawarte w mięsie rozprowadzą się równomiernie po całym steku. Wtedy danie nabiera doskonałej równowagi między kruchością a soczystością – mówi Piotr Makosz. Z czym podawać steki? - W zależności od indywidualnych preferencji można podawać tylko z sosami takimi jak RWS, Blue Cheese, pieprzowym. Steki komponują się dobrze także z innymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami z solą morską, grillowanymi warzywami czy z rukolą z parmezanem – dodaje menadżer. Jakie steki najczęściej zamawiamy w restauracjach? - Wszystko jest kwestią gustu, jeszcze do niedawna najczęściej zamawialiśmy steki mocno wysmażone, które wydawały się "najbezpieczniejsze", jednak wraz z poszerzaniem wiedzy kulinarnej zaczynamy próbować wszystkich stopni wysmażenia, łącznie ze stekami Blue – podsumowuje.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę