Zanim trafi na patelnię
Steki wołowe nie potrzebują specjalnego przygotowania do smażenia czy grillowania.- Wielu kucharzy preferuje jednak posmarowanie steku oliwą z oliwek, co zapobiega przywieraniu do rusztu – tłumaczy ekspert. - Steków nie marynujemy, jedyne przyprawy to sól i pieprz, które są używane dopiero po przyrządzeniu steku, a przed podaniem na stół. W ostatniej fazie smażenia lub grillowania polecamy położyć na steku odrobinę masła. Wydobędzie ono głębię smaku mięsa - dodaje. Grill czy patelnia? - Zasadniczo obie metody są powszechnie stosowane, jednak w opinii wielu doświadczonych kucharzy przygotowywanie steków na grillu węglowym podnosi walory smakowe mięsa oraz jego aromat. Stek można obracać co minutę, aby zamknąć pory i nie dopuścić do wypłynięcia soków, dzięki czemu będzie kruchy i soczysty. Należy pamiętać, że im większy stek, tym czas przygotowania będzie dłuższy – radzi Piotr Makosz.