Lżejsza kolacja
Aby uniknąć częstych w okresie świąt dolegliwości, jak niestrawność, zgaga, wzdęcia czy ogólne złe samopoczucie po posiłku, powinniśmy lekko zmodyfikować menu. Dolegliwości są bowiem skutkiem przejedzenia się produktami ciężkostrawnymi i tłustymi. Dlatego te, najbardziej obciążające, spróbujmy przygotować inaczej - lżej. Zamiast smażyć ryby na głębokim oleju, można zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki temu będą bardziej lekkostrawne. Majonez dodawany do sałatki można z kolei zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem przygotowanym z majonezu i jogurtu naturalnego(w proporcji pół na pół). Natomiast pierogi proponuję podawać prosto z wody, bez podsmażania. Zamiast kupować czekolady, cukierki i gotowe ciasta o nieznanym, często "chemicznym składzie", warto samemu zrobić np. sernik z chudego twarogu. Słodko, zdrowo, lekko. Nie zapominajmy też o tym, że posiłek należy jeść powoli i starać się odejść od stołu najedzonym, a nie przejedzonym.
href="http://kuchnia.wp.pl/swiateczne-przyprawy-o-czym-nie-mozna-zapomniec-6054907776156801a"> Świąteczne przyprawy - o czym nie można zapomnieć?