Sposoby na świąteczne dolegliwości żołądkowe
Niestrawność, zgaga, wzdęcia - świąteczne obżarstwo często prowadzi do takich dolegliwości. Na szczęście są sposoby, by ich uniknąć.
Niestrawdność i wzdęcia
Niestrawność, zgaga, wzdęcia - świąteczne obżarstwo często prowadzi do takich dolegliwości. Na szczęście są sposoby, by ich uniknąć. I wcale nie trzeba rezygnować z przyjemności jedzenia, ani sięgać po apteczne specyfiki. Najważniejszy jest sposób przygotowania posiłku i włączenie do niego produktów, które pozwolą nam uniknąć lub złagodzić dolegliwości. Poradnik, jak nie przeciążyć przewodu pokarmowego w święta, przygotowała specjalnie dla nas dietetyk Małgorzata Dembińska z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku.
Lżejsza kolacja
Aby uniknąć częstych w okresie świąt dolegliwości, jak niestrawność, zgaga, wzdęcia czy ogólne złe samopoczucie po posiłku, powinniśmy lekko zmodyfikować menu. Dolegliwości są bowiem skutkiem przejedzenia się produktami ciężkostrawnymi i tłustymi. Dlatego te, najbardziej obciążające, spróbujmy przygotować inaczej - lżej. Zamiast smażyć ryby na głębokim oleju, można zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki temu będą bardziej lekkostrawne. Majonez dodawany do sałatki można z kolei zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem przygotowanym z majonezu i jogurtu naturalnego(w proporcji pół na pół). Natomiast pierogi proponuję podawać prosto z wody, bez podsmażania. Zamiast kupować czekolady, cukierki i gotowe ciasta o nieznanym, często "chemicznym składzie", warto samemu zrobić np. sernik z chudego twarogu. Słodko, zdrowo, lekko. Nie zapominajmy też o tym, że posiłek należy jeść powoli i starać się odejść od stołu najedzonym, a nie przejedzonym.
Przyprawy dla smaku i dobrego samopoczucia
Przygotowując świąteczne dania, postarajmy się dodać do nich przypraw, które wspomagają trawienie, a tym samym ograniczają ryzyko wystąpienia przykrych dolegliwości - jak rozmaryn czy kminek. Rozmaryn ma działanie przeciwskurczowe i wspomaga procesy trawienne. Warto przyprawiać nim ryby, sałatki czy mięsa. Z kolei olejek eteryczny otrzymywany z nasion kminku działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Kminek to jeden z najlepszych środków na wzdęcia, dlatego warto dodać go np. do wigilijnej kapusty.
Mięta na pełny żołądek
Pokusa świątecznego stołu jest często zbyt wielka, by się jej oprzeć. Jeśli więc przesadzimy z jedzeniem, sięgnijmy po naturalne środki na niestrawność czyli herbatki ziołowe. Herbata miętowa skutecznie reguluje procesy trawienne, ma działanie odprężające i rozkurczowe, dzięki czemu treść pokarmowa szybciej opuści przepełniony żołądek. Herbata miętowa również zwiększa wydzielania soku żołądkowego i żółci usprawniając trawienie. Należy pamiętać aby popijać ciepłą herbatę powoli, małymi łykami. Zbyt szybkie wypicie szklanki herbaty może tylko zaostrzyć dolegliwości.
Koper włoski na wzdęcia
Koper włoski to jedna z najstarszych znanych roślin leczniczych. Już nasze babcie znały herbatkę z kopru jako naturalny środek łagodzący niemowlęce dolegliwości z brzuszkiem. Mogą po nią sięgać również dorosłe osoby, aby usprawnić trawienie, pozbyć się uporczywych wzdęć i uczucia ciężkości po posiłku. Koper włoski zawiera m.in. żelazo, wapń, olejki eteryczne, flawonoidy i witaminy, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie.
Oczyszczający sok z cytryny
Aby usprawnić pracę przewodu pokarmowego po ciężkostrawnym posiłku można wypić też jedną szklankę ciepłej wody z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z połowy cytryny. Sok z cytryny wspomaga trawienie poprzez stymulacje produkcji żółci, łagodzi zgagę, wzdęcia i niestrawność. Cytryna pomaga skutecznie oczyścić nasz organizm z toksyn, również ma działanie odkwaszające oraz dzięki zawartości witaminy C wzmacnia nasz układ odpornościowy. Pijąc wodę z cytryną po posiłku mamy też mniejszą ochotę na słodycze, które znajdziemy pod choinką. Już sam zapach cytryny pozwoli nam się odprężyć i doda energii.
Napoje bez gazu
Aby nie potęgować dolegliwości żołądkowych, zrezygnujmy z picia słodkich napojów gazowanych. Nie tylko bowiem, dodatkowo obciążą przewód pokarmowy, ale są także źródłem kolejnych kalorii, a tych w święta zdecydowanie już nam nie potrzeba. Zdecydowanie lepiej postawmy na wodę mineralną niegazowaną czy świeżo wyciśnięty sok z owoców czy grejpfrutów, które dodatkowo pomogą oczyścić organizm z toksyn.
Migdały kontra zgaga
Na koniec bardzo prosty i smaczny sposób na to, by poradzić sobie z refluksem żołądkowym, który jest częstym skutkiem przejedzenia się lub spożycia ciężkostrawnych, pikantnych czy tłustych potraw. Domowym sposobem na zgagę jest spożywanie kilku migdałów po posiłku. Nie tylko pomogą one pozbyć się uczucia palenia w przełyku i regulują system trawienny, ale dostarczą też cennych substancji odżywczych: wapnia, cynku, magnezu czy witaminy B2.
AD