Czym barwić?
Barwienie jajek to wielkanocna tradycja. Możesz wykorzystać sztuczne lub naturalne barwniki. Pamiętaj, że efekt zależy od koloru skorupek, np. czerwona kapusta zabarwi białe skorupki na niebiesko, a brązowe na zielono.
Najbardziej znanym sposobem naturalnego barwienia jajek jest ugotowanie ich w łupinach cebuli. Uzyskasz wówczas złoto-brązowy odcień. Jednak w kuchni znajdziesz wiele innych produktów, które nadadzą skorupkom wyjątkowe kolory. Buraki lub wywar z żurawiny zabarwią jajka na czerwono lub różowo, jagody na fioletowo, poszatkowana czerwona kapusta na niebiesko, świeży szpinak na zielono, kawa ziarnista na ciemny brąz natomiast kurkuma na żółto. Jak barwić jajka? Wybrany barwnik (np. szpinak) umieść w rondelku, włóż jajka i gotuj przed 20 minut. Wyłącz gaz, dodaj ocet (łyżkę na 250 ml wody). Jajka powinny moczyć się w wywarze przez ok. 4 godziny. Im dłużej, tym kolor będzie intensywniejszy. Po tym czasie wyjmij jajka z barwnika i pozostaw do wyschnięcia. Możesz je posmarować odrobiną oleju, by były lśniące.