Ile minut gotować na miękko, a ile na twardo?
Jeżeli nie chcesz, by skorupki jajek popękały podczas gotowania, wyjmij je wcześniej z lodówki. Pamiętaj także, by przed włożeniem ich do wrzątku, dokładnie je umyć.
Jak ugotować jajko na miękko? Nic prostszego! Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Teraz przyszedł czas na włożenie do niej jajek. Zrób to delikatnie - najlepiej łyżeczką. Gotuj jajka przez 3-4 min - białko będzie lekko ścięte, a żółtko płynne. A co z jajkiem na twardo? Wystarczy, że do gotującej się wody delikatnie włożysz jajka i odczekasz 6-8 min. - nie dłużej, bo po tym czasie kolor żółtka przybiera nieciekawy, szaro-zielony odcień. Jeżeli skrócisz ten czas do 5 min, uzyskasz ścięte białko i półpłynne żółtko - tak ugotowane jajko nazywa się mollet, czyli jajko na półtwardo, które świetnie smakuje podane na liściach sałaty z ulubionym sosem. Praktyczna porada - w garnku, w którym gotujesz jajka, wody powinno możliwie jak najwięcej, by jajka nie były bardzo ściśnięte.
Trwa ładowanie wpisu: instagram