Drewniane deski do krojenia
Zdecydowanie najczęściej spotykane w polskich kuchniach. Są tanie i bardzo łatwo dostępne. W dyskontach znajdziemy kilkanaście różnych rodzajów, w różnych rozmiarach, a ich ceny zaczynają się od kilkunastu złotych. Zdecydowanie największym plusem drewnianych desek jest to, że nie tępią noży. Niestety, mają także swoje minusy.
Zarówno deski do krojenia wykonane z drewna, jak i inne kuchenne akcesoria z tego surowca wymagają odpowiedniego traktowania. Przede wszystkim nie wolno myć ich w zmywarce, gdyż ulegną zniszczeniu. Po każdym użyciu należy je bezzwłocznie umyć i dokładnie osuszyć. Trzeba także pamiętać o tym, że nie powinno się ich długo moczyć, gdyż wilgotne drewno staje się idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Drewno nie tylko z łatwo nasiąka wodą, także tłuszczem i zapachami niektórych potraw czy składników. Dlatego, jeśli w swojej kuchni masz tylko deski drewniane, postaraj się, aby do każdej grupy produktów używać innej deski. Szczególnie jeśli chodzi o mięso i pieczywo.